Биоенергија во Турција

Од Википедија — слободната енциклопедија

Биоенергијата претставува мал дел од турскиот енергетски сектор. Постои нереализиран потенцијал за генерирање биоенергија користејќи отпад од огромниот земјоделски сектор и шумските ресурси на земјата. Можноста за проширување на производството и употребата на биогас, биогориво и биоетанол е предложена за дополнување на енергетските потреби на Турција, намалување на зависноста од увоз на фосилни горива и намалување на емисиите на стакленички гасови.

Преглед[уреди | уреди извор]

Турција е многу зависна од фосилните горива за своите енергетски потреби, придонесувајќи за зголемување на емисиите на стакленички гасови и предизвикувајќи загриженост за енергетската безбедност.[1] Од 1980 година, Турција размислувала за користење биомаса за енергија и греење, а во 2010-тите вклучила компонента на биомаса во својата цел за постигнување на 20% обновлива енергија до 2023 година.[1] Економскиот потенцијал за биомаса на Турција е 32 милиони тони нафтен еквивалент (Мтое) годишно.[2] Се проценува дека вкупното производство на биомаса ќе достигне 52,5 Мтое до 2030 година.[3] Се проценува дека 6,5 милиони домови во Турција користат биомаса како главен извор на гориво за греење.[3]

Отпадот од огромниот земјоделски сектор во земјата има потенцијал како извор на топлина и енергија,[4][5] и може да ја намали зависноста од странски увоз на гориво.[1][6][4] Био-отпадот од Мраморниот регион има потенцијал да исполни речиси половина од потребите за енергија[6] Богатите шумски ресурси на земјата се исто така предложени како извор на обновлива биоенергија.[7] Шумските остатоци (дрвени струготини, гранки и пелети) од индустриските активности се исто така потенцијален извор на биомаса - нивната употреба во производството на енергија може да ги намали емисиите на стакленички гасови во Турција за 1,5% и да заштеди 0,5 милијарди долари годишно со намалување на потребата за увоз на фосилни горива.[8] Изворите на енергија од биомаса вклучуваат прашина од жито, слама од пченица и лушпа од лешник.[2] Биомасата како извор на енергија е поволна поради нејзината способност да биде лесно достапна во текот на целата година.[3]

Тупраш има намера да направи одржливо воздухопловно гориво. Предложена е биоенергија со зафаќање и складирање на јаглерод  да се отстранат преостанатите емисии на стакленички гасови по нето нула во 2053 година.[9]

Постојат недостатоци во користењето на биомасата како енергија во Турција. Тие вклучуваат, но не се ограничени на: достапност (сезонски и географски), производство (врз основа на климатските услови) и трошоци за транспорт. Генерално, цената на отпадот од биомаса варира во зависност од економскиот статус на Турција и земјоделско производство.[3]

Биогас[уреди | уреди извор]

Ѓубривото од земјоделството за животни во Турција има потенцијал да генерира значителен биогас за енергија.

Постои значителен потенцијал за производство на биогас во Турција.[10] Во Турција годишно се произведува повеќе од осумдесет и пет милиони тони животински отпад. Ова може да се искористи за производство на над 1,8 милиони тони еквивалент на нафта (пети). Со вклучен растителен отпад, потенцијалните зголемувања на над 5,3 милиони тони еквивалент на нафта (пети).[11] Студијата од 2022 година го проценила потенцијалот на биогасот на земјата на 7 милијарди м3 годишно.[12] Сепак, моментално има само 85 објекти за биогас со 36 постројки во функција во Турција.[10] Источна и Средна Анадолија имаат најголем потенцијал за производство на електрична енергија од животински отпад.[13] Најголемата централа во светот за депониски гас започнала со работа во 2020 година во Истанбул.[14]

Биогориво[уреди | уреди извор]

Еден процент од потребите за гориво во Турција се произведуваат од биогорива, со проценет пораст од седум проценти во 2023 година.[15]

Производството на БиоЈет се надеваат дека ќе биде сертифицирано во 2022 година.[16] Планирана е фабрика за биодизел.[17] Европската унија и Министерството за индустрија и технологија го финансирале формирањето на биорафинерија во Истанбул, која ја претвора биомасата од алги во биогориво и други производи.[18]

Биоетанол[уреди | уреди извор]

Шеќерната репка е главниот извор на производство на биоетанол во Турција.

Во 2011 година, Турската регулаторна агенција за енергетика (EMRA) наложила мешање на биогориво за биоетанол (2%) и биодизел (1%).[19] Во Турција се произведуваат приближно 1,5 милиони тони биодизел и 3 милиони тони биоетанол.[3] Шеќерната репка е главен извор на производство на биоетанол во Турција, по што следат пченката и пченицата, со годишно производство од 15, 4,3 и 20 тони годишно, соодветно.[20][15]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Rincon, Luis; Puri, Manas; Kojakovic, Ana; Maltsoglou, Irini (2019-07-01). „The contribution of sustainable bioenergy to renewable electricity generation in Turkey: Evidence based policy from an integrated energy and agriculture approach“. Energy Policy. 130: 69–88. doi:10.1016/j.enpol.2019.03.024. ISSN 0301-4215.
 2. 2,0 2,1 Erdogdu, Erkan (2008-06-01). „An exposé of bioenergy and its potential and utilization in Turkey“. Energy Policy (англиски). 36 (6): 2182–2190. doi:10.1016/j.enpol.2008.02.041. ISSN 0301-4215.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Ozturk, Munir; Saba, Naheed; Altay, Volkan; Iqbal, Rizwan; Hakeem, Khalid Rehman; Jawaid, Mohammad; Ibrahim, Faridah Hanum (2017-11-01). „Biomass and bioenergy: An overview of the development potential in Turkey and Malaysia“. Renewable and Sustainable Energy Reviews (англиски). 79: 1285–1302. doi:10.1016/j.rser.2017.05.111. ISSN 1364-0321.
 4. 4,0 4,1 „BEFS Assessment for Turkey: Sustainable bioenergy options from crop and livestock residues“ (PDF). Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2016. Посетено на 18 January 2024.
 5. „From waste to energy: Turkey looks to biomass to achieve 'green growth'. UNIDO (англиски). 30 August 2021. Посетено на 2024-01-18.
 6. 6,0 6,1 Ocak, Semra; Acar, Sevil (2021-12-01). „Biofuels from wastes in Marmara Region, Turkey: potentials and constraints“. Environmental Science and Pollution Research (англиски). 28 (46): 66026–66042. Bibcode:2021ESPR...2866026O. doi:10.1007/s11356-021-15464-3. ISSN 1614-7499. PMID 34324148 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 7. Sarıkoç, Selçuk (2020-07-08), „Bioenergy Potential of Turkey's Forest Sources, Biomass Energy Conversion Methods, Products, and Applications“, Renewable Energy - Technologies and Applications (англиски), IntechOpen, ISBN 978-1-83881-001-6, Посетено на 2024-01-18
 8. Balcioglu, Gulizar; Jeswani, Harish K.; Azapagic, Adisa (2023-05-20). „Energy from forest residues in Turkey: An environmental and economic life cycle assessment of different technologies“. Science of the Total Environment. 874: 162316. Bibcode:2023ScTEn.874p2316B. doi:10.1016/j.scitotenv.2023.162316. ISSN 0048-9697. PMID 36813199 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 9. „Net Zero 2053: A Roadmap for the Turkish Electricity Sector“ (PDF).
 10. 10,0 10,1 „Assessment of actual framework conditions and potentials for Biogas investments in Turkey“ (PDF). Turkish-German biogas project. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-10-31. Посетено на 2024-04-18.
 11. „Biogas Energy In Turkey“.
 12. Aksay, Mehmet Volkan; Tabak, Abdulsamed (2022-11-01). „Mapping of biogas potential of animal and agricultural wastes in Turkey“. Biomass Conversion and Biorefinery (англиски). 12 (11): 5345–5362. doi:10.1007/s13399-022-02538-6. ISSN 2190-6823.
 13. Caliskan, Meltem; Tumen Ozdil, Naime Filiz (2021-09-01). „Potential of Biogas and Electricity Production from Animal Waste in Turkey“. BioEnergy Research (англиски). 14 (3): 860–869. Bibcode:2021BioER..14..860C. doi:10.1007/s12155-020-10193-w. ISSN 1939-1242.
 14. „Istanbul completes first phase of world's biggest landfill gas power plant“. Balkan Green Energy News (англиски). 2020-09-17. Посетено на 2020-11-14.
 15. 15,0 15,1 Acaroğlu, Mustafa; Aydoğan, Hasan (2012-01-01). „Biofuels energy sources and future of biofuels energy in Turkey“. Biomass and Bioenergy (англиски). 36: 69–76. Bibcode:2012BmBe...36...69A. doi:10.1016/j.biombioe.2011.10.004. ISSN 0961-9534.
 16. „Türkiye'de biyokütle santralleri 2021'deki elektrik üretiminin yüzde 2,3'ünü karşıladı“ [Biomass power plants in Turkey met 2.3 percent of electricity production in 2021]. Anadolu Agency (турски). 7 January 2022.
 17. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-11-01. Посетено на 2014-11-01.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 18. „New €6 million project in Istanbul is turning algae into bio-jet fuel“. euronews (англиски). 2022-03-07. Посетено на 2024-01-18.
 19. Boluk, Gulden; Koc, A. Ali (2013). „The Implications of Biofuel Policy in Turkey“. International Journal of Energy Economics and Policy (English). Mersin. 3: n/a. ProQuest 1439843299.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 20. „архивска копија“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2022-11-30. Посетено на 2024-04-18.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]