Бензиламин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Benzylamine
Skeletal formula of benzylamine
Назнаки
100-46-9
Jmol-3D слики Слика
RTECS број DP1488500
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless liquid
Густина 0.981 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
3.24 g / 100 g water @ 25 °C
Растворливост во methanol methanol 9.16 M [1]
Киселост (pKa) 9.33 (value for protonated amine, pKaH)
Константа на базицитет (pKb) 4.67
Индекс на прекршување (nD) 1.543
Структура
Диполен момент 1.38 D
Штетност
MSDS ScienceLab.com
R-фрази R11/22-34
S-фрази S(1/2-)-26-36/37/39-45
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
0
 
Температура на запалување 72 °C (161.6 °F)
Слични супстанци
Слични amines aniline
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Бензиламин е органско соединение.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Solubility of benzylamine in methanol