Балтички мешани шуми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Балтичките мешани шуми се екорегион во Европа долж југозападниот брег на Балтичкото Море. Името е измислено од Европската агенција за животна средина и истата географска област е означена како екорегион „Северна Европа: Германија, Данска, Шведска и Полска“ од Светски фонд за природата.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

И покрај името, балтичките мешани шуми не се наоѓаат во ниту една од балтичките земји . Наместо тоа, во овие земји доминира екорегионот на мешани шуми Сарматик, со исклучок на јужна Литванија, која е во северниот дел на централноевропските мешани шуми.[1][2] Наместо тоа, балтичките мешани шуми се наоѓаат долж западните и јужните брегови на Балтичкото Море, кои ги опфаќаат северозападна Полска, североисточна Германија, источна Данска и најјужниот врв на Шведска.[3] Поконкретно, тие се вообичаени во

области на источната страна на данскиот полуостров и подпланинските области северно од реките Елба и Одра.[4]

Флора[уреди | уреди извор]

Природниот тип на живеалиште на екорегионот е низински до подпланински букова и мешана букова шума. За буката доминантна е европската бука (fagus sylvatica). Другите видови дрвја што се мешаат опфаќаат широк спектар на претежно листопадни дрвја, но и четинари во мала мера. Дабот, брестот, јасенот, липата, јаворот, леската, рованот и брезата се вообичаени меѓу многуте листопадни дрвја измешани со бука.[5]

Еколошки предизвици[уреди | уреди извор]

Според една студија од 2015 година за ефектот на климатските промени на басенот на Балтичкото Море, промените во температурата и обрасците на врнежи веројатно значително ќе ја променат флората на југозападната балтичка шума, со промена на составот на природните видови кон видови потолерантни на суша., што доведува до намалување на разновидноста на видовите и намалување на полнењето на подземните води . Слично на тоа, фауната на регионот, исто така, ќе биде негативно погодена, поради особено чувствителната природа на балтичкиот регион на промени во соленоста, што може да има каскаден ефект врз мрежите на храната и интеракцијата помеѓу водните и копнените екосистеми.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Röser, Dominik; Asikainen, Antti; Stupak, Inge; Parsanen, Karri (2008). „Forest Energy Resources and Potential“. Во Röser, Dominik; Asikainen, Antti; Raulund-Rasmussen, Karesten; Stupak, Inge (уред.). Sustainable Use of Forest Biomass for Energy: A Synthesis with Focus on the Baltic and Nordic Region (англиски). Dordrecht, Netherlands: Springer Science & Business Media. стр. 11. ISBN 9781402050541.
  2. Pivoriunas, Danelius (2000). Ikonen, Iiro; Lammi, Antti (уред.). Traditional Rural Biotopes in the Nordic Countries, the Baltic States and the Republic of Karelia: An International Seminar and Workshop in Turku May 2-May 4, 2000 (англиски). Copenhagen, Denmark: Nordic Council of Ministers. стр. 47. ISBN 9789289305600.
  3. Maltby, E. (2009-04-27). Maltby, Edward (уред.). Functional Assessment of Wetlands: Towards Evaluation of Ecosystem Services. Woodhead Publishing in Environmental Management (англиски). Boca Raton, FL, Boston, MA, New York and Washington DC: Elsevier. стр. 111:9. ISBN 9781845695163.
  4. „Northern Europe: Germany, Denmark, Sweden, and Polanced“. World Wildlife Fund (англиски). 1 June 2013. Посетено на 27 September 2019.
  5. Dinuls, Romans; Erins, Gatis; Lorencs, Aivars; Mednieks, Ints; Siņica- Siņavskis, Juris (2012-04-01). „Tree Species Identification in Mixed Baltic Forest Using LiDAR and Multispectral Data“. Selected Topics in Applied Earth Observations and Remote Sensing, IEEE Journal of. 5 (2): 594–603. doi:10.1109/JSTARS.2012.2196978.
  6. Pekka, Niemelä; Tolvanen, Harri; Rönkä, Mia; Kellomäki, Seppo; Krug, Joachim; Schurgers, Guy; Lehikoinen, Esa; Kalliola, Risto (2015). „Environmental Impacts—Coastal Ecosystems, Birds and Forests“. Во von Storch, Hans; Omstedt, Anders (уред.). Second Assessment of Climate Change for the Baltic Sea Basin. Regional Climate Studies (англиски). Cham, Switzerland: Springer. стр. 291–301. ISBN 9783319160061.