Аугуст фон Платен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Аугуст фон Платен

Аугуст фон Платен ( роден 24 октомври 1796 - починал 5 декември 1835 ) - гроф и германски писател. Неговото целосно име е Karl August Georg Maximilian Graf von Platen-Hallermünde. Како поручник се откажал од војничката должност и се посветил на филологијата и филозофијата. Во 1826 се преселил во Италија. Како класицист, ги почитувал Хорациј и Пиндар, а во полето на комедијата се угледувал на Аристофан. Ги подржувал либералните идеи, па затоа бил на страна на полјаците кои се бореле против руското царство. Бил против апсолутизмот, а исто така бил почитуван од Енгелс поради узвишеноста на неговите мисли и неговата племенитост. Пишувал историски песни, балади, романси, оди и химни.