Административна поделба на Бутан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бутан се дели на 20 окрузи (ѕонгка: རྫོ་ཁག།, ѕонгкаг) во состав на четири в зони (ѕонгдеј). Секој округ се дели на блокови (гевог), кои понакогаш во се групираат во подокрузи (дунгхаг).

Окрузи[уреди | уреди извор]

Бр. Округ
(ѕонгкаг)
ѕонгка Романизација Зона
(ѕонгдеј)
1. Бумтанг བུམ་ཐང་ Bºumtha Јужна
2. Чука ཆུ་ཁ་ Chukha Западна
3. Дагана དར་དཀར་ནང་ Dºagana Централна
4. Гаса མགར་ས་ Gâsa Централна
5. Ха ཧད་ / ཧཱ་ Западна
6. Лунце ལྷུན་རྩེ་ Lhüntsi Источна
7. Монгар མོང་སྒར་ Mongga Источна
8. Паро སྤ་གྲོ་ Paro Западна
9. Пемагацел པདྨ་དགའ་ཚལ་ Pemagatshä Источна
10. Пунака སྤུ་ན་ཁ་ Punakha Централна
11. Самдруп Џонгкар བསཾ་གྲུབ་ལྗོངས་མཁར་ Samdru Jongkha Источна
12. Самце བསམ་རྩེ་ Samtsi Западна
13. Сарпанг གསར་སྦང་ Sarbang Јужна
14. Тимбу ཐིམ་ཕུག་ Thimphu Западна
15. Трашиганг བཀྲ་ཤིས་སྒང་ Trashigang Источна
16. Трашијангце བཀྲ་ཤིས་གཡང་རྩེ་ Trashi'yangtse Источна
17. Тронгса ཀྲོང་གསར་ Trongsa Јужна
18. Циранг རྩི་རང་ Tsirang Централна
19. Вангди Подранг དབང་འདུས་ཕོ་བྲང་ 'Wangdi Phodrºa Централна
20. Жемганг གཞལ་སྒང་ Zhºämgang Јужна

Статистики за окрузите[уреди | уреди извор]

Податоците за окрузите се водат по пописот од 2005 г.[2]

Бр. Округ
(ѕонгкаг)
Админ. центар Површина
(км²)
Население
(2005)
Густина
(жит/км²)
Зона Подокрузи
(дунгкаг)[3]
Блокови
(гевог)
Градови
1. Бумтанг Џакар 2.490 16.116 6,5 Јужна - 4 5
2. Чука Пунцолинг 1.991 74.387 37,4 Западна 1 11 6
3. Дагана Дага 1.276 18.222 14,3 Централна - 11 4
4. Гаса Гаса Ѕонг 4.089 3.116 0,8 Централна - 4 1
5. Ха Ха 1.319 11.648 8,8 Западна - 5 1
6. Лунце Лунце 2.881 15.395 5,3 Источна - 8 2
7. Монгар Монгар 1.638 37.069 22,6 Источна - 16 4
8. Паро Паро 1.693 36.433 21,5 Западна - 10 2
9. Пемагацел Пемагацел 593 13.864 23,4 Источна - 7 7
10. Пунака Пунака 845 17.715 21,0 Централна - 9 1
11. Самдруп Џонгкар Самдруп Џонгкар 2.207 39.961 18,1 Источна 3 11 5
12. Самце Самце .725 60.100 34,8 Западна 2 16 3
13. Сарпанг Гелепу 2.048 41.549 20,3 Јужна 2 15 3
14. Тимбу Тимбу 1.617 98.676 61,0 Западна 1 10 1
15. Трашиганг Трашиганг 2.171 51.134 23,6 Источна 3 16 6
16. Трашијангце Трашијангце 1.459 17.740 12,2 Источна - 8 2
17. Тронгса Тронгса 1.815 13.419 7,4 Јужна - 5 1
18. Циранг Дампу 632 18.667 29,5 Централна - 12 1
19. Вангди Подранг Вангди Подранг 4.181 31.135 7,4 Централна - 15 3
20. Жемганг Жемганг 2.146 18.636 8,7 Јужна 1 8 3
  Бутан Тимбу 38.816 634.982 16,4   13 201 61

Статистики за зоните[уреди | уреди извор]

Зона
(ѕонгдеј)
Админ. центар Површина
(км²)
Население
(2005)
Густина
(жит/км²)
Окрузи
Централна Дампу 11.023 88.855 8,1 5
Источна Монгар 10.949 175.163 16,0 6
Јужна Гелепу 8.499 89.720 10,6 4
Западна Тимбу 8.345 281.244 33,7 5
Бутан Тимбу 38.816 634.982 16,4 20

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Територијална распределба“. Изборна комисија на Владата на Бутан. 2011. Архивирано од изворникот на 2011-07-20. Посетено на 31 јули 2011. (англиски)
  2. „Попис на населението и домовите во Бутан“ (PDF). Национална статистичка служба на Бутан. 2005. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-06. Посетено на 13 септември 2011. (англиски)
  3. http://www.statoids.com/ybt.html

Надворешни врски[уреди | уреди извор]