Љубен Каравелов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Љубен Каравелов
Ljuben Karawelow.jpg
Роден 1834 [1] или 1835
Копривиштица, Бугарија
Починал 21 јануари 1879
Русе, Бугарија

Љубен Стојчев Каравелов е бугарски поет, писател, енциклопедист, новинар, етнограф, национален херој, поборник за ослободувањето на Бугарија од турско ропство. Љубен Каравелов е постариот брат на влијателниот политичар Петко Каравелов. Љубен Каравелов придонесува суштинско за развојот на јавната мисла во Бугарија во Преродбата, пишува библиографски трудови, статии по бугарска литература, култура, лексикография, политичка историја, нумизматиката. Каравелов учествува во националото движење како член и претседател на Бугарскиот револуционерен централен комитет во Букурешт, Романија на почетокот на 70-тите на 19 век.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Енциклопедия „България“. Т.3. С., БАН, 1982, с. 324