Прејди на содржината

Јукос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јукос била руска нафтена компанија основана на 15 април 1993, која до неодамна била под контрола на Рускиот милионер Михаил Ходорковски. Откако компанијата банкротирала, Михаил Ходорковски во 2003 бил уапсен и пратен во затвор во Сибир. Седиштето на Јукос било во Москва, а официјално се распаднала на 1 август 2006.