Јован Долгач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јован Долгач
Роден Кошино, Македонија
Починал 1915
Долгаец, Македонија

Јован Цветковски, познат како Јован Долгач бил србомански војвода на Српскиот комитет на четничката акција во Западна Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Долгач е роден во селото Кошино, Прилепско. Како млади со својот брат Змејко криунчареле оружје, а потоа влегле во ВМРО со цел да се борат против Турците и албанските качаци.

До 1904 тој бил член на ВМРО. Во Српскиот комитет на четничката акција бил придобиен од Глигор Соколов, и станал војвода на прилепската чета.

Го убил сопствениот брат Змејко Долгач, војвода на Македонската револуционерна организација, бидејќи не сакал да премине на српска страна [1].

Учествувал во борбите кај Мукоса во 1905 и Крапа во 1906.

Во 1905 година по долги натегања го убил војводата Максим Костов.[2]. Учествувал во Балканските војни, но српските власти го уапсиле бидејќи се обидел да убие еден Бошњак, кој го сметал за Турчин [3].

Во текот на Првата светска војна во есента 1915 година во родното село бил заробен од чета на ВМРО и бил ликвидиран заедно со целото жандармериско одделение [4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 51.
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация . Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 83.
  3. „Биография на Йован Долгач“. Архивирано од изворникот на 2015-11-06. Посетено на 2010-12-20.
  4. Гоцев, Димитър. Национално-освободителната борба в Македония 1912 - 1915, Издателство на БАН, София, 1981, стр. 146.

Други наводи: http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-c/1998/12/article-11.html Архивирано на 6 ноември 2015 г.