Јованка Орлеанка (Шилер)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јохана, челична резба од Галеријата Шилер од Георг Голдберг по Фридрих Пехт (1859)

Јованка Орлеанкадрама од Фридрих Шилер. Делото било првично издадено на 11 септември 1801 година во Лајпциг.[1] Било посветено на француската хероина Јованка Орлеанка и е едно од неговите најчесто играни дела. Автор на книгите и книжевната историја, може да се додели на Вајмарската класика. Веќе перитекстуалниот генерички термин „романтична трагедија“ укажува на тоа дека Шилер со неговата драма влегува воромантизмот.

Место и историски контекст[уреди | уреди извор]

Дејствието се одвива во 1430 година во доцната фаза на Стогодишната војна. Сцените во делото се движат помеѓу различни области на Франција. Војната не беше конфликт помеѓу веќе воспоставените нации, туку пречка помеѓу големите феудални федерации, кои беа во испреплетена врска едни со други.

Кралот Шарл IV не оставил машки потомци и така всушност го започнал спорот околу француската круна. Кога работела Јохана, Франција била поделена на три политички области: Дофин, а подоцна и кралот Шарл VII бил однесен назад во област јужно од Лоара, а Орлеан бил директно нанапред и бил под опсада на англичаните. Војводата од Бедфорд владеел над Нормандија, Бретања, Шампањ, Париз и Гјуен во име на англискиот крал, кој исто така ја добил титулата Крал на Франција. Конечно, Филип Добриот од Бургундија владеел над Бургундија, Франш Конте и делови од Фландрија.

Во својата драма, Шилер ги искористил и следниве два експлозивни историски настани од тоа време: прво Јохан Онефурт Таткото и претходникот на Филип Добриот, бил убиен на неутрален терен од страна на офицерите на Дофин на самитот на состанокот меѓу Англија и Бургундска Франција е запечатена. Од друга страна, мајката на Дафин, наречена Изабо, се одвратила од својот син и се придружила на Бургундијците.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (in германски), ISBN 978-3-11-030043-7