Список на кирилични букви

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Оваа статија содржи специјални знаци. Без правилна поддршка, може да гледате прашалници, квадрати или други симболи.

Многу јазици користат варијанти на кирилицата како свои писма, особено јазиците од поранешниот Советски Сојуз. Оваа таблица подолу ги прикажува сите можни кирилични букви и гласовите кои тие ги претставуваат во разни јазици.

Употреба на буквите во разни јазици
Јазични семејства Словенски јазици Други Индоевропски Уралски Кавкаски
Азбука рус бел укр рсн срп буг мак мол ост таџ клс мрг мрл удм хан апх кбд чеч
А а /a/ /a/ /a/ /a/ /a/ /a/ /a/ А А А А А А А А А А А
Ӑ ӑ  
Ӓ ӓ Ӓ Ӓ Ӓ  
Ә ә Ә  
Ӛ ӛ Ӛ  
Ӕ ӕ Ӕ  
Б б /b/ /b/ /b/ /b/ /b/ /b/ /b/ Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б
В в /v/ /v/ /v/ /v/ /v/ /v/ /v/ В В В В В В В В В В В
Г г /g/ /ɦ/ /ɦ/ /ɦ/ /g/ /g/ /g/ Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г
Ґ ґ /g/ /g/  
Ѓ ѓ /ɟ/  
Ғ ғ Ғ  
Ӷ ӷ  
Ҕ ҕ Ҕ  
Д д /d/ /d/ /d/ /d/ /d/ /d/ /d/ Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д
Ђ ђ /dʑ/  
Е е /je/ /je/ /e/ /e/ /e/ /e/ /e/ Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е
Ѐ ѐ /e/ *  
Ё ё /jɔ/ /jɔ/ /jɔ/ Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё
Ӗ ӗ  
Ҽ ҽ Ҽ  
Ҿ ҿ Ҿ  
Є є /je/ /je/  
Ж ж /ʒ/ /ʒ/ /ʒ/ /ʒ/ /ʒ/ /ʒ/ /ʒ/ Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж
Ӂ ӂ Ӂ  
Җ җ  
Ӝ ӝ Ӝ  
З з /z/ /z/ /z/ /z/ /z/ /z/ /z/ З З З З З З З З З З З
Ҙ ҙ  
Ӟ ӟ Ӟ  
Ӡ ӡ Ӡ  
Ѕ ѕ /dz/  
И и /i/ /ı/ /ı/ /i/ /i/ /i/ /i/ И И И И И И И И И И
Ѝ ѝ /i/ * /i/ *  
Ӥ ӥ Ӥ  
Ӣ ӣ Ӣ  
І і /i/ /i/ /i/  
Ї ї /ji/ /ji/  
Ӏ Ӏ Ӏ Ӏ
Й й /j/ /j/ /j/ /j/ /j/ Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й
Ҋ ҋ Ҋ  
Ј ј /j/ /j/ Ј  
К к /k/ /k/ /k/ /k/ /k/ /k/ /k/ К К К К К К К К К * К
Қ қ Қ Қ  
Ҟ ҟ Ҟ  
Ҡ ҡ  
Ӄ ӄ Ӄ  
Ҝ ҝ  
Л л /l/ /l/ /l/ /l/ /l/ /l/ /l/ Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л
Ӆ ӆ Ӆ  
Љ љ /ʎ/ /ʎ/  
М м /m/ /m/ /m/ /m/ /m/ /m/ /m/ М М М М М М М М М М М
Ӎ ӎ Ӎ  
Н н /n/ /n/ /n/ /n/ /n/ /n/ /n/ Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н
Ҥ ҥ Ҥ  
Ң ң  
Ӊ ӊ Ӊ  
Ӈ ӈ Ӈ Ӈ  
Њ њ /ɲ/ /ɲ/  
О о /ɔ/ /ɔ/ /ɔ/ /ɔ/ /ɔ/ /ɔ/ /ɔ/ О О О О О О О О О О О
Ӧ ӧ Ӧ Ӧ Ӧ Ӧ  
Ө ө Ө  
Ӫ ӫ Ӫ  
Ҩ ҩ Ҩ  
П п /p/ /p/ /p/ /p/ /p/ /p/ /p/ П П П П П П П П П П П
Ҧ ҧ Ҧ  
Р р /r/ /r/ /r/ /r/ /r/ /r/ /r/ Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р
Ҏ ҏ Ҏ  
С с /s/ /s/ /s/ /s/ /s/ /s/ /s/ С С С С С С С С С С С
Ҫ ҫ  
Т т /t/ /t/ /t/ /t/ /t/ /t/ /t/ Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т
Ҭ ҭ Ҭ  
Ћ ћ /tɕ/  
Ќ ќ /c/  
У у /u/ /u/ /u/ /u/ /u/ /u/ /u/ У У У У У У У У У У У
Ў ў /w/  
Ӳ ӳ  
Ӱ ӱ Ӱ Ӱ Ӱ  
Ӯ ӯ Ӯ  
Ү ү  
Ұ ұ  
Ф ф /f/ /f/ /f/ /f/ /f/ /f/ /f/ Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф
Х х /x/ /x/ /x/ /x/ /h/ /h/ /h/ Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
Ҳ ҳ Ҳ Ҳ  
Һ һ Һ  
Ц ц /ts/ /ts/ /ts/ /ts/ /ts/ /ts/ /ts/ Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц
Ҵ ҵ Ҵ  
Ч ч /tʃ/ /tʃ/ /tʃ/ /tʃ/ /tʃ/ /tʃ/ /tʃ/ Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч
Ӵ ӵ Ӵ  
Ҷ ҷ Ҷ Ҷ  
Ӌ ӌ  
Ҹ ҹ  
Џ џ /dʒ/ /dʒ/ Џ  
Ш ш /ʃ/ /ʃ/ /ʃ/ /ʃ/ /ʃ/ /ʃ/ /ʃ/ Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш
Щ щ /ɕʨ/ /ʃʧ/ /ʃʧ/ /ʃt/ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ
Ъ ъ - - /ə/ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ
Ы ы /ɨ/ /ɨ/ /ɨ/ Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы
Ӹ ӹ Ӹ  
Ь ь /ʲ/ /ʲ/ /ʲ/ /ʲ/ /ʲ/ Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь
Ҍ ҍ Ҍ  
Э э /e/ /e Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э
Ӭ ӭ Ӭ  
Ю ю /ju/ /ju/ /ju/ /ju/ /ju/ Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю
Я я /ja/ /ja/ /ja/ /ja/ /ja/ Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я
Азбука рус бел укр рсн срп буг мак мол ост таџ клс мрг мрл удм хан апх кбд чеч
Употреба на буквите во разни јазици
Јазични семејства Турски јазици Други Алтајски Кин.
Азбука азр ткм каз кир крч баш тат алт хак јак тув узб ујг чув евн бур мон кал днг
А а А А А А А А А А А А А А А А А А А А А
Ӑ ӑ Ӑ  
Ӓ ӓ  
Ә ә Ә Ә Ә Ә Ә Ә Ә
Ӛ ӛ  
Ӕ ӕ  
Б б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б Б
В в В В В В В В В В В В В В В В В В В В В
Г г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г Г
Ґ ґ  
Ѓ ѓ  
Ғ ғ Ғ Ғ Ғ Ғ Ғ Ғ  
Ӷ ӷ  
Ҕ ҕ Ҕ  
Д д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д Д
Ђ ђ  
Е е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е Е
Ѐ ѐ  
Ё ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё Ё
Ӗ ӗ Ӗ  
Ҽ ҽ  
Ҿ ҿ  
Є є  
Ж ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж Ж
Ӂ ӂ  
Җ җ Җ Җ Җ Җ
Ӝ ӝ  
З з З З З З З З З З З З З З З З З З З З З
Ҙ ҙ Ҙ  
Ӟ ӟ  
Ӡ ӡ  
Ѕ ѕ  
И и И И И И И И И И И И И И И И И И И И И
Ѝ ѝ  
Ӥ ӥ  
Ӣ ӣ  
І і І І  
Ї ї  
Ӏ Ӏ  
Й й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й Й
Ҋ ҋ  
Ј ј Ј Ј  
К к К К К К К К К К К К К К К К К К К К К
Қ қ Қ Қ Қ  
Ҟ ҟ  
Ҡ ҡ Ҡ  
Ӄ ӄ  
Ҝ ҝ Ҝ  
Л л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л Л
Ӆ ӆ  
Љ љ  
М м М М М М М М М М М М М М М М М М М М М
Ӎ ӎ  
Н н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н Н
Ҥ ҥ Ҥ Ҥ  
Ң ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң Ң
Ӊ ӊ  
Ӈ ӈ  
Њ њ  
О о О О О О О О О О О О О О О О О О О О О
Ӧ ӧ Ӧ Ӧ  
Ө ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө Ө  
Ӫ ӫ  
Ҩ ҩ  
П п П П П П П П П П П П П П П П П П П П П
Ҧ ҧ  
Р р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р Р
Ҏ ҏ  
С с С С С С С С С С С С С С С С С С С С С
Ҫ ҫ Ҫ Ҫ  
Т т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т Т
Ҭ ҭ  
Ћ ћ  
Ќ ќ  
У у У У У У У У У У У У У У У У У У У У У
Ў ў Ў Ў Ў
Ӳ ӳ Ӳ  
Ӱ ӱ Ӱ Ӱ  
Ӯ ӯ  
Ү ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү Ү
Ұ ұ Ұ  
Ф ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф Ф
Х х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х
Ҳ ҳ Ҳ  
Һ һ Һ Һ Һ Һ Һ Һ Һ Һ  
Ц ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц Ц
Ҵ ҵ  
Ч ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч Ч
Ӵ ӵ  
Ҷ ҷ  
Ӌ ӌ Ӌ  
Ҹ ҹ Ҹ  
Џ џ  
Ш ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш Ш
Щ щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ Щ
Ъ ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ Ъ
Ы ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы Ы
Ӹ ӹ  
Ь ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь Ь
Ҍ ҍ  
Э э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э Э
Ӭ ӭ  
Ю ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю Ю
Я я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я Я
Азбука азр ткм каз кир крч баш тат алт хак јак тув узб ујг чув евн бур мон кал днг

Белешки[уреди]

  • Постојат многу јазици кои користат две или повеќе азбуки, како на пример латиница или арабица.
  • „ѐ“ и „ѝ“ се варијанти на „е“ и „и“ кои се користат во јужнословенските јазици (како македонскиот) за појаснување на зборови кои се навидум исти.
  • Апхаскиот јазик исто така има двографи: Гь гь, Ҕь ҕь, Дә дә, Џь џь, Жь жь, Жә жә, Ӡә ӡә, Кь кь, Қь қь, Ҟь ҟь, Тә тә, Ҭә ҭә, Хь хь, Ҳә ҳә, Цә цә, Ҵә ҵә, Шь шь, Шә шә
  • Азербејџанскиот јазик користи и апостроф (’) како буква.
  • Чеченскиот јазик исто така има двографи: Аь аь, ГӀ гӀ, Кх кх, Къ къ, КӀ кӀ, Оь оь, ПӀ пӀ, ТӀ тӀ, Уь уь, Хь хь, ХӀ хӀ, ЦӀ цӀ, ЧӀ чӀ, Юь юь, Яь яь
  • Кабардино-черкескиот јазик исто така има дгвографи: Гу гу, Гъ гъ, Дж дж, Дэ дэ, Жь жь, Ку ку, КӀ кӀ, Къ къ, Лъ лъ, ЛӀ лӀ, ПӀ пӀ, ТӀ тӀ, ФӀ фӀ, Ху ху, Хь хь, Хъ хъ, ЦӀ цӀ, ЩӀ щӀ, Ӏу Ӏу, триграфи: Гъу гъу, КӀу кӀу, Къу къу, Кхъ кхъ, Хъу хъу, и четириграфи: Кхъу кхъу
  • Карачаево-балкарскиот јазик исто така има двографи: Гъ гъ, ДЖ дж, Къ къ, Нг нг
  • Хантискиот јазик исто така има двографи: Л’ л’, Ч’ ч’
  • Осетскиот јазик исто така има двографи: Гъ гъ, Дж дж, Дз дз, Къ къ, Пъ пъ, Тъ тъ, Хъ хъ, Цъ цъ, Чъ чъ
  • Јакутскиот јазик исто така има двографи: Дь дь, Нь нь

Видете исто така[уреди]