Мравка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">С<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Д<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">К<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">П<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Т<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Ј<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Кр<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Пг<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Н
Cretaceous- Recent
Ants
Период: 130–0 мг
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">Ҝ
<div style="position:absolute; height:100%; text-align:center; background-color:; left:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px; width:Грешка во изразот: Неочекуван оператор <px;">О
Meat eater ant feeding on honey
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Hymenoptera
Подред: Apocrita
Натфамилија: Vespoidea
Фамилија: Formicidae
Latreille, 1809
Subfamilies

Мравката е инсект и спаѓа во членконогите животни. Матицата може да живее од 10 со 40 години, а работничките 4 месеци. Мравките (матиците) засолниште прават во мравјалници каде што копаат и создаваат подземни тунели.[3][4]

Овој колективен инсект живее големи организирани заедници кои можат да содржат и до 250,000 мравки.Во случај на опасност,тие агресивно ја бранат својата територија.Во секоја колонија освен кралицата живеат работници и војници,а тоа се поволно не развиени женки.Мравјалниците ги градат во гнили стебла,во земја или прават купчиња од разни собрани парченца.Живеат во листопадни и зимзелени шуми.Се хранат претежно со без’рбетници,но и со растителна храна,а зиме се вовлекуваат во подлабоките делови на мравјалникот и мируваат.Во пролет кралицата снесува бројни јајца,а работниците ги негуваат ларвите.Најпрво од јајцата се развиваат мажјаци.Работниците некои јајца хранат и негуваат подобро,па од нив излегуваат кралици,додека од останатите излегуваат работници.Крилатите мажјаци и женки се појавуваат лете и формираат свадбени роеви,а и се парат во лето.Потоа мажјаците умираат,а оплодените женки основуваат нови мравјалници. РАСПРОСТРАНЕТОСТ:Европа,источна Азија и северна Африка

Наводи[уреди]

Надворешни врски[уреди]