Расказ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Литература
Основни облици

Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела

Родови

Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија

Извори

Изведба (претстава· Книга

Форми

Проза · Стих

Историја и списоци

Општ преглед на литературата
Индекс на поими
Историја · Модерна историја
Книги · Писатели
Награди за литература · Награди за поезија

Дискусија

Критика · Теорија · Списанија

Расказ е епска форма на наративна проза карактеристична по релативно малиот број на зборови што ги содржи. Одредувањето на гранична должина за еден расказ претставува проблем. Според класичната дефиниција, еден расказ треба да може да се прочита во едно седење. Во современа употреба, сепак, поимот подразбира фиктивно дело што содржи до 20 000 зборови. Во пракса, должината на расказот зависи од местото на објавување.

Расказот треба да има мал број на ликови, односно само еден главен лик. Со расказот се опишуваат помал број на случки отколку кај романот.

Книга Ова е недовршена статија за литература. Вие можете да помогнете за нејзината дообработка.