Мутуализам (биологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Мутуализам е форма на симбиоза кога и двата организма имаат корист од заедничкото живеење. На пример ензимските активности на бактериите кои живеат во дигестивниот тракт на добитокот, овозможуваат тие да ја разложат тревата.