Safari (прелистувач)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сафари е еден од најкористените прелистувачи што постојат денеска. Тој е основан од страна на Apple што на македонски значи јаболко. Прво бил издаден, на 7 јануари 2003 година како прелистувач за Mac OS X оперативните системи. На 11 јуни 2007 година издадена е Windows верзија на овој квалитетен прелистувач, поддржувајќи Windows XP, и Windows Vista оперативен систем.

Опции[уреди | уреди извор]

Табови - Табовите му овозможуваат на корисникот да отвора повеќе страни, во еден прозор, исто како под-страници.

Блокатор на отскочници - Блокира, реклами што му се појавуваат на корисникот, без негова дозвола, и можат да нанесат штета.

Барање на текст - Можете да барате даден текст на мрежно место. (Се активира со Ctrl + F)

Keychain системи - Напредно управување на лозиники.

Quartz - Понапредно управување на фонтови (Нежни и чисти фонтови, автоматско спуштање на фонтови)