C4 (експлозив)

Од Википедија — слободната енциклопедија
C4 експлозиви во облик на барел за да се подготват за уништување на муницијата

C4 (англиски: Composite Compound 4) е многу ефикасен и често употребен пластичен експлозив. Во Англија тој е исто така наречен PE4 (Plastic Explosive 4).

Особености[уреди | уреди извор]

C4 е еден од податливите експлозиви. Поради својот хемиски состав, тешко е да се детектираат од конвенционалните детектори за експлозиви.

Складирањето на C4 е релативно безбедно, бидејќи е безбедно да се справи. Ни пожар, електрична енергија, ниту шокови (дури и со чекан) предизвикуваат експлозија. Само доволен притисок во комбинација со греењето може да предизвика експлозија; Дури и пукањето муниција не беше доволно за тестови.

Состав[уреди | уреди извор]

C4 се состои од 91% хексоген, 5,3% до (2-етилхексил) себацат (ДОС), 2,1% полиизобутилен и 1,6% минерално масло. За да се онеспособи злоупотребата на С4, експлозивот веќе некое време се додава во производството на силни миризливи супстанции, со помош на кои лесно може да се детектираат кучиња за откривање. За подобра видливост во машините за рентгенски зраци, или да се најде со метални детектори, вградена е метална прашина.

Производство[уреди | уреди извор]

Хексогенот се суши со вода. Тогаш полиизобутиленот се раствора со ДОС во соодветен растворувач (метален хлорид или хлороформ) и се меша со хексогенот. Растворувачот се дестилира и производот може да се користи.