19 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1819  Американскиот пароброд „Савана“ пристигнал на пристаништето во Ливерпул. Ова е првиот брод на водена пареа кој преминал Атлантикот.
1862  Конгресот на САД донел решение за укинување на ропството на својата територија.
1913  Започнало Тиквешкото востание — организиран масовен народен вооружен отпор против српската окупација на Македонија и посрбувањето.
2014  Филип VI бил крунисан за крал на Шпанија.