15 јануари (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
69  Галбаримски цар.
1595  Мурат III — отомански султан.
1919  Роза Луксембург — една од организаторите на полското и германското работничко движење.
1919  Карл Либкнехт — германски револуционер.
1955  Исак Самоковлија — босански писател.
1962  Иван Мештровиќ — хрватско-американски вајар.
2015  Рима Маркова — советска и руска глумица.
2018  Долорес О'Риордан — ирска рок-музичарка, членка на групата „Кренберис“ (Craberries).
2021  Ѓоко Дончев — македонски фолк пејач.