12 март (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1925  Сун Јат Сен — кинески револуционер и политичар.
1935  Михајло Пупин — српско-американски физичар со потекло од Вевчани.
1955  Чарли Паркер — американски џез-музичар.
1995  Мија Алексиќ — југословенски и српски глумец.
2000  Александар Николиќ — српски и југословенски кошаркарски тренер.
2003  Зоран Ѓинѓиќ — српски премиер.
2017  Вања Лазарова — македонска пејачка на народна музика.