Шовинистичка фарса

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шовинистичка фарса е театарска претстава, напишана од Радослав Павловиќ, која се играла низ поранешна Југославија пред и за време на нејзиното распуштање. Вкупно има 4 продолженија, а на претставата се продуцирани од 1985 до 1998 година. Според еден од главните глумци, Предраг Ејдус, претставата била изведена повеќе од 1800 пати, и била изведена во речиси секој град во поранешна Југославија. Благодарение на големата популарност кај публиката, претставата ги лансирала носителите на тогаш младите, а подоцна познатите главни глумци Јосиф Татиќ и Предраг Ејдус.

Претставата најчесто е поставена како дијалог помеѓу стереотипниот Србин, Слободан Михајловиќ (го игра Татиќ) и стереотипниот Хрват, Бернард Драх (го игра Ејдус), и двајцата многу пијат. Сценариото го црпи својот капацитет да ја насмее публиката од вечните разлики меѓу Србите и Хрватите и судбината на двајца луѓе историски, културно и географски поврзани еден со друг. На почетокот на претставата можеби се гледаше како контроверзна поради нејзиното отстапување од тогаш сеприсутната догма за Братство и единство на двајцата луѓе. Подоцнежните настани на распадот на Југославија покажаа дека сценариото е предвидувач за неизбежен развод. Радослав Павловиќ добил награда за најдобро сценарио на 11. сатираски денови во Загреб, 1986.

Заклучок[уреди | уреди извор]

Петар Божовиќ и Лазар Ристовски првично биле избрани да ги играат главните улоги, но го напуштија проектот за време на пробите. Директорот потоа ги замени со Татиќ и Ејдус. Покрај главната продукција на претставата што ја обиколи земјата, во Загреб биле продуцирани и независни претстави по сценарио на Шовинистичка фарса, (со Жељко Вукмирица и Младен Црнобрња кои ги толкувале главните две улоги), Крушевац, Сомбор, Бања Лука, Риека и Вараждин. Верзијата на претставата произведена во Загреб била изведена повеќе од 300 пати.

Наводи[уреди | уреди извор]