Ширваншаховски дворец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ширваншаховски дворец
Şirvanşahlar sarayı
светско наследство на УНЕСКО
main mosque of Palace of the Shirvanshahs
Критериумiv
Навод958
Запис2000 (24. заседание)
Загрозено2003-

Ширваншаховски дворец (азербејџански: Şirvanşahlar sarayı) — дворец кој се наоѓа во Баку, Азербејџан. Објектот официјално од 2000 година била вклучена во списокот на УНЕСКО. Објектот е најголемиот пример за азербејџанската архитектура. Комплексот ја содржи основната зграда на дворецот, гробница, џамија со минаре, мавзолеј на Сеид Јаха Бакуви, Муратова порта, бања. Објектот е изложен на азербејџанската банкнота манат.