Црн дрен

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cornus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Common dogwood
Common dogwood
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cornus
Вид: Common dogwood
Научен назив
Cornus sanguinea
L.
Distribution map
Синоними
  • Swida sanguinea
Црн дрен
Common dogwood
Scientific classification edit
Царство: Plantae
Клад: Tracheophytes
Клад: Angiosperms
Клад: Eudicots
Клад Asterids
Ред: Cornales
Семејство: Cornaceae
Вид: Cornus
Подвид: Cornus subg. Kraniopsis
:
C. sanguinea
Binomial name
Cornus sanguinea

Distribution map
Synonyms
  • Swida sanguinea

Cornus sanguinea, обична дренка или крвава дренка,[1] е вид дренка родена во поголемиот дел од Европа и западна Азија, од Англија и централна Шкотска на исток до Каспиското Море . Широко се одгледува како украсно растение.

Опис[уреди | уреди извор]

Cornus sanguinea стебла во зима.

Тоа е средно до голема листопадна грмушка, која расте 2-6 метри високи, со темно зеленикаво-кафеави гранки и гранчиња. Листовите се спротивни, 4-8 сантиметри долги и 2-4 сантиметри широки, со овален до долгнавест облик и цела маргина; тие се зелени одозгора, малку побледи долу и груби со кратка вкочанетост на листовите.[2] Цветовите на хермафродит се мали, 5-10 милиметри пречник, со четири кремасти бели ливчиња, произведени во кластери 3-5 сантиметри пречник и се опрашуваат од инсекти. Плодот е глобузна црна бобинка 5-8 милиметри пречник, кој содржи едно семе.[3] Бобинки понекогаш се нарекуваат "догбери".

Екологијаџа[уреди | уреди извор]

Умерена топлина на сончеви места, иако може да толерира сенка и во појужните области на неговата дистрибутивна област расте во планините. Во поладните области како што е Скандинавија расте на ниво на морето.

Потребни се лесни, често алкални почви. Видот се шири со семиња и столони. Нејзиниот природен опсег опфаќа поголем дел од Европа и западна Азија. Посебно го има во реките, особено во осојничавите предели и клисурите. Расте на маргините на шумите или непошумените области како шуми во обнова, бодликави шумски рабови, со други видови трнливи грмушки (на пример, Clematis vitalba, Crataegus monogyna, Malus sylvestris, Prunus spinosa, Rubus idaeus или Rubus ulmi).

Се размножува со никулци од семиња и корени, што го прави ефикасен за зафаќање области на земјиште и формирање густи насади. Во зависност од околностите, може да биде инвазивен.

Користи[уреди | уреди извор]

Бобинки од корнус сангвинеа

Листовите обезбедуваат храна за некои животни, вклучително и Лепидоптера, како што е молецот Coleophora anatipennella . Кучешките бобинки ги јадат некои цицачи и многу птици. Многу сладопасни пасери ги сметаат за неодоливи и ги претпочитаат над плодовите што ги одгледуваат луѓето. Оттука, растението често се одгледува во органско градинарство и пермакултура за да се спречи оштетување на овошните култури, а притоа има корист од фактот дека дури и плодојадните птици ќе ловат инсекти штетници за време на сезоната на размножување, бидејќи нивните млади бараат многу белковини за да растат. 

Градинарските сорти често се нарекуваат „зимски оган“, бидејќи лисјата на есен стануваат портокалово-жолти, а потоа паѓаат и откриваат впечатливи црвени зимски стебла.[4]

Директните дрвенести ластари произведени од растението може да се користат како прачки, раженчиња или стрели. Праисторискиот стрелец познат како Оци Ледениот човек, откриен во 1991 година на границата меѓу Италија и Австрија, носел вратила од стрели направени од дренка.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lees, Edwin (1852). The Botany of Malvern Hills, in the counties of Worcester, Hereford, and Gloucester. London: David Bogue. стр. 36.
  2. Stace, C. A. (2010). New Flora of the British Isles (Third. изд.). Cambridge, U.K.: Cambridge University Press. ISBN 9780521707725.
  3. „Cornus sanguinea“. Plants For A Future. 1996–2008. Посетено на 2009-06-09.
  4. „Cornus sanguinea Midwinter Fire (Winter Beauty) - Dogwood“. Gardening Express. 2009. Архивирано од изворникот на 2011-10-05. Посетено на 2009-06-09.
  5. „Cornus sanguinea - Dogwood“. First nature. 2018. Посетено на 2018-11-30.