Органска хортикултура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Органска градина на училиштен кампус

Органската хортикултура е наука и уметност на одгледување овошје, зеленчук, цвеќиња или украсни растенија со следење на основните принципи на органското земјоделство во градењето и конзервирањето на почвата, контрола на пестициди и зачувувањето на различни плодови.

Латинските зборови hortus (градинарски растенија) и култура (култура) заедно формираат хортикултура, класично дефинирана како култура или одгледување на градинарски растенија. Хортикултурата понекогаш се дефинира едноставно како „земјоделство минус плуг“. Наместо плуг, хортикултурата користи човечки труд и рачни алатки на градинарот, иако некои мали машински алати, како мотокултиватор, обично се користат во денешницата.

Општо[уреди | уреди извор]

Прекривки од природни материјали, покривни култури, компост, ѓубриво и минерални суплементи се почва за градење потпори кои се разликуваат овој тип на земјоделство од комерцијалните колега. Преку внимание на здравата здрава состојба на почвата,[1] се очекува инсектите, габите или другите проблеми со кои понекогаш растенијата од чума може да се минимизираат. Сепак, феромонските стапици, распрскувачи на инсектицидни сапуни и други методи за контрола на штетници кои им се достапни на органските земјоделци [2] се користат и од органски градинари.

Хортикултурата вклучува пет области на студии. Овие области се цвеќарството (вклучува производство и маркетинг на цветни култури), хортикултура на пејзаж (вклучува производство, маркетинг и одржување на пејзажни растенија), оликултура (вклучува производство и маркетинг на зеленчук), помологија (вклучува производство и маркетинг на овошје) и постхраст физиологија (вклучува одржување на квалитет и спречување на расипување на градинарските култури). Сите овие можат, а понекогаш, да се следат според принципите на органско култивирање.

Органската хортикултура (или органското градинарство) се заснова на знаење и техники собрани преку илјадници години. Општо земено, органската хортикултура вклучува природни процеси, честопати се одвиваат во подолг временски период, и одржлив, холистички пристап - додека хортикултурата заснована на хемикалии се фокусира на непосредни, изолирани ефекти и стратегии за редуцирање.

Органски системи за градинарство[уреди | уреди извор]

Постојат голем број на формални системи за органско градинарство и земјоделство кои пропишуваат специфични техники. Тие имаат тенденција да бидат поконкретни отколку и да одговараат на општите органски стандарди. Шумското градинарство, целосно органски систем за производство на храна, кое потекнува од праисторијата, се смета дека е најстариот и најотпорен агроекосистем во светот.[3]

Биодинамичкото земјоделство е пристап заснован врз езотеричните учења на Рудолф Штајнер. Јапонскиот земјоделец и писател Масанобу Фукуока измислил систем без ѓубриво за производство на житни маси што го нарекол природно земјоделство. Француското интензивно градинарство и биоинтензивните методи како и спин земјоделството (мала интензивна парцела) се сите мали техники на градинарството. Овие техники беа донесени во САД од Алан Чадвик во 1930-тите години.[4] А градината е повеќе од само средство за обезбедување на храна, тоа е модел на она што е можно во една заедница - секој може да има градина на некој вид (сад, растечка кутија) и производство на здрава, хранлива органска храна, пазар на земјоделци, место да го поминат искуството во градинарството и споделување на распродажба, промовирање на поодржлив начин на живеење што ќе ја поттикне нивната локална економија. Едноставна креветска градина крената 4 'x 8' (32 квадратни метри) заснована врз принципите на биоинтензивно садење и градинарско стапало, користи помалку хранливи материи и помалку вода и може да го задржи семејството, или заедницата, снабдена со изобилство на здрави, хранливи органски зеленчуци, истовремено промовирајќи одржлив начин на живеење.

Органското градинарство е дизајнирано да работи со еколошките системи и минимално да го наруши природната рамнотежа на Земјата. Поради ова, органските земјоделци се заинтересирани за методи со намалена обработка. Конвенционалното земјоделство користи механичка обработка [5], што опаѓа или сее, што е штетно за животната средина. Влијанието на расипувањето во органското земјоделство е многу помалку проблем. Орање ја забрзува ерозијата затоа што почвата останува откриена подолг временски период и ако има мала содржина на органска материја, структурната стабилност на почвата се намалува. Органските земјоделци користат техники како што се мулчирање, садење насадни култури и расипување, за да се одржи почвата во текот на поголемиот дел од годината. Употребата на компост, ѓубриво од ѓубриво и други органски ѓубрива дава поголема органска содржина на почви на органски фарми и помага во ограничување на деградацијата и ерозијата на почвата.[6]

Други методи, како што се компостирање или вермичко компостирање, исто така може да се користат за дополнување на постојната градина. Овие практики се начини на рециклирање на органска материја во некои од најдобрите органски ѓубрива и балсам за почва. Вермикомпост е особено лесен. Производот е исто така одличен извор на хранливи материи за органска градина.[7]

Во Македонија, на пазарот може да се најде течното органско микробиолошко ѓубриво, Оргалајф, подготвено од база на ѓубриво од калифорниски црви.[8]

Појава на контрола на штетници[уреди | уреди извор]

Различните пристапи за контрола на штетници [9] се исто толку значајни. Во хемиската култура, може да се примени специфичен инсектицид за брзо убивање на одредена штетница од инсекти. Хемиските контроли можат драматично да ги намалат популациите на штетници на краток рок, но сепак со неизбежно убивање (или изгладнување) природни контролни инсекти и животни, може да предизвикаат зголемување на популацијата на штетници на долг рок, а со тоа да создадат сè поголем проблем. Повторната употреба на инсектициди и хербициди, исто така, поттикнува брз природен избор на отпорни инсекти, растенија и други организми, што бара зголемена употреба или бараат нови, помоќни контроли.

Спротивно на тоа, органската хортикултура има тенденција да толерира некои популации на штетници додека го зема долгиот поглед. Органската контрола на штетници бара темелно разбирање на животните циклуси на штетници и интеракции и вклучува кумулативен ефект на многу техники, вклучувајќи:[10]

 • Овозможување на прифатливо ниво на штетници
 • Поттикнување на грабливи корисни инсекти да цветаат и јадат штетници
 • Поттикнување на корисни микроорганизми
 • Внимателен избор на растенија, избор на сорти отпорни на болести
 • Засадување придружни култури кои обесхрабрат или пренасочуваат штетници
 • Користење на капаци на редови за заштита на растителни култури за време на периодот на миграција на штетници
 • Ротирање на земјоделските култури на различни локации од година во година за да се прекинат циклусите на репродукција на штетници
 • Користење на стапици за инсекти за следење и контрола на популацијата на инсекти

Секоја од овие техники обезбедува и други придобивки, како што се заштита и подобрување на почвата, ѓубрење, опрашување, зачувување на вода и продолжување на сезоната. Овие придобивки се комплементарни и кумулативни во вкупниот ефект врз здравјето на страниците. Органската контрола на штетници и биолошката контрола на штетници може да се користи како дел од интегрираното управување со штетници (ИПМ). Сепак, ИПМ може да вклучува употреба на хемиски пестициди кои не се дел од органски или биолошки техники.[11]

Една контроверза поврзана со производството на органска храна е прашањето за количината на храна произведена по акри. Дури и со добри органски практики, органското земјоделство може да биде од пет до дваесет и пет проценти помалку продуктивно од конвенционалното земјоделство, во зависност од земјоделските култури.[12][13]

Голем дел од продуктивноста предност на конвенционалното земјоделство е поврзана со употреба на азотно ѓубриво.[12] Сепак, употребата, а особено прекумерната употреба на ѓубриво со азот има негативни ефекти, како што е протокот на азот, штети на снабдувањето со природна вода и зголемено глобално затоплување.[13]

Органските методи имаат и други предности, како што е поздрава почва, што може да го направи органското земјоделство поиздржливо и, според тоа, посигурно во производството на храна, во услови на предизвици како што се климатските промени.[12]

Исто така, светскиот глад не е главно проблем на земјоделски приноси, туку дистрибуција и отпад.[12]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. National Sustainable Agriculture Information Service on healthy soils Retrieved 2009-3-8
 2. Organic pest control strategies Retrieved 2009-3-8
 3. Douglas John McConnell (2003). The Forest Farms of Kandy: And Other Gardens of Complete Design. стр. 1.
 4. Travis Beck and Martin F. Quigley, Intensive Organic Gardening, Ohio State University Extension Factsheet
 5. „Organic Gardening“. Посетено на 2017-09-05.
 6. „Benefits of Organic Gardening“. Посетено на 2011-05-25.
 7. „Build a Vermicompost Bin“. Архивирано од изворникот на 2009-02-08. Посетено на 2009-02-03.
 8. Органиканова, производи
 9. „Organic Pest Control“. The Powered by the People Pest Control team. 2012-04-11.
 10. Organic Pest and Disease Management Guide, Cornell Univ Retrieved 2009-3-8
 11. Organic Materials Review Institute on allowed substances
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 Biello, David (25 April 2012). „Will Organic Food Fail to Feed the World?“. Scientific American. Scientific American. Посетено на 8 May 2015.
 13. 13,0 13,1 Harball, Elizabeth (11 June 2014). „Copious Fertilizer Down on the Farm Means More Global Warming Pollution up in the Sky“. Scientific American. Scientific American. Посетено на 8 May 2015.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Елиот Колман. Новиот органски одгледувач: Магистерски прирачник за алатки и техники за градинар на домови и пазари. Челси Грин, 1995 година.   ISBN   0-87596-753-1
 • Каран Дејвис Катлер, Барбара В. Елис и Дејвид Кавањаро. Комплетен градинар од зеленчук и билки  : Водич за одгледување на вашата градина органски. Вили, 1997 година.   ISBN   0-02-862005-4
 • Тања Л.Денкла. Водич за градинар АЗ за одгледување органска храна. Катна, 2004 година.   ISBN   1-58017-370-5
 • Барбара В. Елис и Ферн Маршал Бредли, еди. Прирачник за органски градинари за контрола на природни инсекти и болести: Комплетен водич за решавање проблеми за одржување на здрава градина и двор без здрави хемикалии. Родале, 1996 година.   ISBN   0-87596-753-1
 • Ана Кругер, ед. Илустрирана енциклопедија на Родале за органско градинарство. ДК, 2005 г.   ISBN   0-7566-0932-1
 • Едвард Смит. Библијата за градинар на зеленчук. Катна, 2006 година.   ISBN   1-58017-212-1
 • Стив Соломон. Градинарство кога се брои: Расте храна во тешки времиња. Ново општество, 2006 г.   ISBN   0-86571-553-X
 • Пол Стамет. Вклучување на мицелиум: Како печурките можат да помогнат да се спаси светот. Десет брзина, 2005 година.   ISBN   1-58008-579-2
 • HRH Принцот од Велс и Стефани Доналдсон. Елементите на органското градинарство. Калес, 2007 година.   ISBN   0-9670076-9-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]