Хомофобија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хомофобија

Предомислувањето на општеството за сексуалната ориентација беше кристализирано во поимот хомофобија, кој хетеросексуалниот психолог Џорџ Веинберг го изнесе во доцните 1960-ти години. Веинберг го употреби зборот ‘хомофобија’ за да го означи стравот кај хетеросексуалците да бидат во блиски кругови со хомосексуалците, како и противењето на хомосексуалците кон самите себе си. Зборот првпат се појави во печат во 1969 година и беше долго анализиран во Веинберговата книга во 1972 година, ‘Општеството и здравиот хомосексуалец’.

Американскиот наследен речник (издание 1992 година) ја дефинира хомофобијата како “аверзија кон хомосексуалните луѓе или нивниот начин на живот или култура” и “однесување или постапки засновани на оваа аверзија”. Други дефиниции ја идентификуваат хомофобијата како ‘нелогичен страв од хомосексуалноста’.

Луѓето со хомосексуална или бисексуална ориентација долго време се жигосани и се срамотени. Меѓутоа, со напредокот на геј политичкото движење во доцните 1960-ти години, хомосексуалното осудување како неморално, криминално и болно се најде под зголемено испитување. Кога Американската Психијатриска Асоцијација ја отфрли хомосексуалноста како психијатриска дијагноза во 1973 година, прашањето зошто некои хетеросексуалци имаат силни негативни ставови за хомосексуалците, почна да добива сериозно научно значење.

Недостатоци[уреди | уреди извор]

Со покажување на научното внимание и популаризацијата на антигеј непријателствата, создавањето на овие термини го означи текот на работите. Сепак, тие имаат значајни недостатоци.

Критичарите приметија дека дефиницијата за ‘хомофобија’ е проблематична од најмалку две причини.

Прво, научните истражувања не наговестуваат дека хетеросексуалните антигеј ставови можат да се смеетаат за ‘фобија’ во болничка смисла. Навистина, ограничените достапни податоци укажуваат на тоа дека многу хетеросексуалци кои покажуваат непријателство кон геј мажите и лезбејките, не ги манифестираат психолошките реакции кон хомосексуалноста кои се поврзани со други фобии.

Второ, употребата на ‘хомофобија’ наговестува дека антигеј предрасудата е повеќе поединечен, болнички ентитет отколку општествен феномен вкоренет во културните идеологии и меѓучовечките односи. И над се, ‘фобијата’ е вообичаено искусена како нефункционална и непријатна. Антигеј предрасудите се, меѓутоа, често високо функционални за хетеросексуалците кои ги манифестираат.

Како што станаа антигеј ставовите се повеќе централни за конзервативните политички и религиозни идеологии уште од 1980-тите години, овие недостатоци станаа се повеќе проблематични. Сепак, хетеросексизмот, со неговиот историски голем фокус на културните идеологии над поединечните ставови, не е задоволителна замена за хомофобијата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]