Полова определба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Полова определба или сексуална ориентација е траен образец на чувствена, романтична и сексуална привлечност кон личности од спротивниот пол, личности од истиот пол или пак кон личности од двата пола. Познати се три полови определби: хетеросексуалност, хомосексуалност и бисексуалност. Отсуството на каква било полова привлечност, честопати се бројува како четврта ориентација - асексуалност.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]