Прејди на содржината

Холандска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Холандската азбука е писмо што се користи за пишување на холандскиот јазик. Азбуката е заснована врз стандардната латинична азбука, но разликата е во тоа што холандската азбука има само една буква плус од стандардната латинична азбука. Азбуката официјално има 26 букви, но понекогаш и буквата IJ се смета како дел од азбуката. Холандската азбука има 5 самогласки и е официјална азбука на територијата на Кралство Холандија, Суринам и Белгија.

Азбука[уреди | уреди извор]

Буква Име МФА Македонска
транскрипција
A /a/ /a/ или /ɑ/ а
B /be:/ /b/ или /p/ б или п
C /se:/ /k/ или /s/ к или с
D /de:/ /d/ или /t/ д или т
E /e:/ /e/, /ɛ/ или /ə/ е
F /ɛf/ /f/ ф
G /ɣe:/ Холандија: /ɣ/ или /x/, Фландрија: /ʝ/ или /ç/ х, ј
H /ɦa/ /ɦ/ х
I /i/ /i/, /ɪ/ или /ə/ и, е
J /je:/ /j/ ј
K /ka/ /k/ к
L /ɛɫ/ l или /ɫ/ л
M /ɛm/ /m/ м
N /ɛn/ /n/ н
O /o:/ /o/ или /ɔ/ о
P /pe:/ /p/ п
Q /ky/ /k/ к
R /ɛɹ/ /r/ или /ɹ/ р
S /ɛs/ /s/ с
T /te:/ /t/ т
U /y/ /y/ или /ʏ/ и
V /ve:/ /v/ в
W /ʋe:/ Холандија: /ʋ/ или /w/, Суринам: /w/ в
X /ɪks/ /ks/ кс
Y /ɛɪ/ или ипсилон /ɪ/, /i/, /ɛɪ/ или /j/ и , еи или ј
Z /zɛt/ /z/ з

Поврзано[уреди | уреди извор]