Хиксонова компактна група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиксонова компактна група
Други називиHCG
Вид пописАстрономски каталог Уреди на Википодатоците
ЦелГалаксија Уреди на Википодатоците
Наречен поПол Хиксон Уреди на Википодатоците
Страница на Ризницата Поврзано на Ризницата

Хиксонова компактна група (англиски: Hickson Compact Group, HCG) — збир галактички групи каталогизирани од британско-канадскиот астроном Пол Хиксон во 1982 г.[1]

Списокот опфаќа 100 тела, од кои најпознато е HCG 92 — Стефановиот Квинтет.

Хиксонови компактни групи[уреди | уреди извор]

Според Хиксон: „Највеќето компактни групи содржат голем дел од галаксиите со морфолошки и кинематички необичности, јадрено радио- и инфрацрвено зрачење, како и активности во ѕведородни области и активни галактички јадра. Содржат големи количества на расеан гас и во нив диманички преовладува темната материја. Најверојатно се образуваат како потсистеми во рамките на полабави здруженија и се развиваат под дејство на гравитациски процеси. Силните галактички замодејства доведуваат до спојување, и се очекува на крајот да предизвикаат пропаст на групата. Компактните групи се изненадувачки бројни, и може да играат значајна улога во развојот на галаксиите.“[2]

Список[уреди | уреди извор]

Слика HCG Ректасцензија[3] Деклинација[3] Бр. на галаксии[4] Членови Белешки
1 00ч 26.0м +25° 43′ 4 UGC 248, PGC 1625, PGC 1614, PGC 1618
2 00ч 31м &1000000000000002400000024с +08° 26.8′ 4 UGC 312, Маркарјан 552, UGC 314, UGC 315
3 00ч 34м &1000000000000001100000011с −07° 35.6′ 4 MCG-01-02-032, PGC 2064, PGC 2059, PGC 2043
4 00ч 34м &1000000000000015300000015,3с −21° 26′ &1000000000000005200000052″ 5 ESO 540-1, ESO 540-2, PGC 2051, PGC 2057, PGC 2040
5 00ч 38м &1000000000000005400000054с +07° 03.8′ 4 NGC 190, NGC 190S, MCG+01-02-042, PGC 2326
6 00ч 39м &1000000000000001000000010с −08° 23.7′ 4
7 00ч 39м &1000000000000015900000015,9с +00° 53′ &1000000000000001700000017″ 4 NGC 192, NGC 196, NGC 197, NGC 201 Опфаќа три спирални и една леќеста галаксија[5]
8 00ч 49м &1000000000000003700000037с +23° 34.8′ 4
9 00ч 54м &1000000000000001800000018с −23° 33.1′ 4
10 01ч 26м &1000000000000024500000024,5с +34° 42′ &1000000000000005100000051″ 4 NGC 536, NGC 529, NGC 531, NGC 542
11 01ч 26.6м −23° 13′ 4
12 01ч 27м &1000000000000033700000033,7с −04° 40′ &1000000000000001400000014″ 5
13 01ч 32.4м −07° 52′ 5
14 01ч 59м &1000000000000004700000047с −07° 01.7′ 4
15 02ч 07м &1000000000000039000000039,0с +02° 08′ &1000000000000001800000018″ 6
16 02ч 09м &1000000000000031300000031,3с −10° 09′ &1000000000000003100000031″ 4 NGC 835, NGC 833, NGC 838, NGC 839 Опфаќа три ѕвездородни галаксии, две LINER-галаксии и една Сејфертова галаксија.[6]
17 02ч 14м &1000000000000004500000004,5с +13° 18′ &1000000000000005400000054″ 5
18 02ч 39м &1000000000000061000000006,10с +18° 23′ &1000000000000002000000002,0″ 4
19 02ч 42м &1000000000000004500000045с −12° 24.7′ 4
20 02ч 44м &1000000000000001400000014с +26° 06.2′ 6
21 02ч 45м &1000000000000016900000016,9с −17° 37′ &1000000000000003500000035″ 5 NGC 1099, NGC 1100, NGC 1098, NGC 1091, NGC 1092
22 03ч 03м &1000000000000003100000031с −15° 40.5′ 5 NGC 1199, NGC 1190, NGC 1189, NGC 1191, NGC 1192
23 03ч 07м &1000000000000000600000006с −09° 35.1′ 5 NGC 1214, NGC 1215, NGC 1216, MCG-02-08-054
24 03ч 20.3м −10° 51′ 4
25 03ч 20м &1000000000000043700000043,7с −01° 03′ &1000000000000000700000007″ 7
26 03ч 21м &1000000000000005400000054с −13° 38.8′ 4
27 04ч 19.4м −11° 42′ 5
28 04ч 27м &1000000000000001900000019с −10° 19.0′ 4
29 04ч 34м &1000000000000004500000045с −30° 32.8′ 4
30 04ч 36.5м −02° 49′ 4
31 05ч 01м &1000000000000003700000037с −04° 15.4′ 4 NGC 1741A, PGC 16570, NGC 1741B, PGC 16571
32 05ч 01.7м −15° 25′ 4
33 05ч 10м &1000000000000047600000047,6с +18° 01′ &1000000000000001100000011″ 4
34 05ч 21м &1000000000000004700000047с +06° 40.6′ 4 NGC 1875, VV 169b, VV 169c, VV 169d
35 08ч 45м &1000000000000207100000020,71с +44° 32′ &1000000000000023100000023,1″ 6
36 09ч 09м &1000000000000002400000024с +15° 47.7′ 4
37 09ч 13м &1000000000000035600000035,6с +30° 00′ &1000000000000005100000051″ 5
38 09ч 27.6м +12° 16′ 4
39 09ч 29м &1000000000000002800000028с −01° 20.7′ 4
40 09ч 38м &1000000000000005400000054с −04° 51.1′ 6
41 09ч 57м &1000000000000004000000040с +45° 14.4′ 4
42 10ч 00м &1000000000000013100000013,1с −19° 38′ &1000000000000002400000024″ 4
43 10ч 11.2м −00° 01′ 5
44 10ч 18м &1000000000000000000000000с +21° 48.7′ 4 NGC 3185, NGC 3187, NGC 3190, NGC 3193
45 10ч 19.2м +59° 06′ 4
46 10ч 22.0м +17° 48′ 4
47 10ч 25м &1000000000000004800000048с +13° 43.9′ 4
48 10ч 37м &1000000000000045600000045,6с −27° 04′ &1000000000000005000000050″ 4
49 10ч 56м &1000000000000003600000036с +67° 10.8′ 4
50 11ч 17м &1000000000000000600000006с +54° 55.1′ 5
51 11ч 22м &1000000000000021600000021,6с +24° 19′ &1000000000000004100000041″ 6
52 11ч 26.3м +21° 05′ 4
53 11ч 28м &1000000000000005800000058с +20° 46.6′ 4
54 11ч 29м &1000000000000001500000015с +20° 34.7′ 4
55 11ч 32м &1000000000000000700000007с +70° 48.7′ 5
56 11ч 32м &1000000000000003200000032с +52° 56.9′ 5
57 11ч 37м &1000000000000050500000050,5с +21° 59′ &1000000000000000600000006″ 8 NGC 3753, NGC 3746, NGC 3750, NGC 3754, NGC 3748, NGC 3751, NGC 3745, PGC 36010 Наречена и Коуплендов Септет
58 11ч 42м &1000000000000009400000009,4с +10° 16′ &1000000000000003000000030″ 5
59 11ч 48м &1000000000000002700000027с +12° 43.0′ 5 IC 737, IC 736, PGC 36871, PGC 36867, PGC 36851
60 12ч 03м &1000000000000000500000005с +51° 41.6′ 4
61 12ч 12м &1000000000000002400000024с +29° 10.7′ 4 NGC 4169, NGC 4170, NGC 4174, NGC 4175
62 12ч 53м &1000000000000005600000005,6с −09° 12′ &1000000000000002100000021″ 4
63 13ч 02.2м −32° 46′ 4
64 13ч 25м &1000000000000004300000043с −03° 51.5′ 4
65 13ч 29м &1000000000000005300000053с −29° 30.0′ 5
66 13ч 38м &1000000000000003300000033с +57° 18.3′ 4
67 13ч 49м &1000000000000003500000003,5с −07° 12′ &1000000000000002000000020″ 4
68 13ч 53м &1000000000000040900000040,9с +40° 19′ &1000000000000000700000007″ 5
69 13ч 55м &1000000000000003100000031с +25° 03.8′ 4
70 14ч 04м &1000000000000007400000007,4с +33° 19′ &1000000000000001000000010″ 6
71 14ч 11.1м +25° 29′ 4
72 14ч 47м &1000000000000005500000055с +19° 03.6′ 5
73 15ч 02м &1000000000000040100000040,1с +23° 21′ &1000000000000001300000013″ 5
74 15ч 19м &1000000000000002800000028с +20° 53.6′ 5
75 15ч 21м &1000000000000037000000037,0с +21° 10′ &1000000000000005000000050″ 6
76 15ч 31.7м +07° 18′ 5
77 15ч 49м &1000000000000001700000017с +21° 49.7′ 4
78 15ч 48.5м +68° 12′ 4
79 15ч 59м &1000000000000001300000013с +20° 45.1′ 5 NGC 6027, NGC 6027A, NGC 6027A, NGC 6027C, NGC 6027D, NGC 6027E (плимна опашка на NGC 6027) Позната и како UGC 10116, VV 115, Сејфертов Секстет или Секстет во Змија. Опфаќа 2 леќести галаксии, 3 спирални галаксии (една пречкеста спирална галаксија) и плимна опашка.
80 15ч 59м &1000000000000001200000012с +65° 13.6′ 4
81 16ч 18м &1000000000000001300000013с +12° 47.6′ 4
82 16ч 28м &1000000000000022100000022,1с +32° 49′ &1000000000000002500000025″ 4
83 16ч 35м &1000000000000040900000040,9с +06° 16′ &1000000000000001200000012″ 4
84 16ч 44м &1000000000000000800000008с +77° 50.2′ 6
85 18ч 50м &1000000000000022300000022,3с +73° 21′ &1000000000000000000000000″ 4
86 19ч 51м &1000000000000059200000059,2с −30° 49′ &1000000000000003400000034″ 4
87 20ч 48м &1000000000000001100000011с −19° 50.4′ 4 ESO 597-36, PGC 65409, ESO 597-35, PGC 65414 Една од најкомпактните групи. Опфаќа активни галактички јадра и ѕвездородна област меѓу трите членови, од кои сите покажуваат знаци на заемодејство
88 20ч 52.4м −05° 45′ 4
89 21ч 20.2м −03° 54′ 4
90 22ч 02м &1000000000000006300000006,3с −31° 55′ &1000000000000004800000048″ 4 NGC 7173, NGC 7174 и NGC 7176
91 22ч 09м &1000000000000000800000000,8с −27° 47′ &1000000000000003600000036″ 4
92 22ч 35м &1000000000000057500000057,5с +33° 57′ &1000000000000003600000036″ 5 NGC 7317, NGC 7318A, NGC 7318B, NGC 7319, NGC 7320C Наречена и Стефанов Квинтет, една галаксија од шесторката NGC 7320 не е дел од HCG, туку преднинска галаксија пред петте галаксии во HCG. Кога биле откриени, две од галаксиите во групата се сметале за една галаксија — NGC 7318.
93 23ч 15м &1000000000000012200000012,2с +18° 59′ &1000000000000003100000031″ 5
94 23ч 17м &1000000000000016500000016,5с +18° 43′ &1000000000000001100000011″ 7
95 23ч 19м &1000000000000003200000032с +09° 29.5′ 4
96 23ч 27м &1000000000000005800000058с +08° 46.4′ 4 NGC 7674, NGC 7674A, NGC 7675, PGC 71507
97 23ч 47м &1000000000000024000000024,0с −02° 19′ &1000000000000000800000008″ 5
98 23ч 54.2м +00° 22′ 4
99 00ч 00м &1000000000000004300000043с +28° 23.7′ 4
100 00ч 01.3м +13° 07′ 4

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hickson, Paul (1982). „Systematic properties of compact groups of galaxies“. Astrophysical Journal. 255: 382–391. Bibcode:1982ApJ...255..382H. doi:10.1086/159838.
  2. „Compact Groups of Galaxies“. Посетено на 23 октомври 2006.
  3. 3,0 3,1 „HCG“. SIMBAD. Centre de données astronomiques de Strasbourg. Посетено на 8 март 2017.
  4. Hickson, P. (1982). „Systematic properties of compact groups of galaxies“. Astrophysical Journal. 255: Part 1, 382–391. Bibcode:1982ApJ...255..382H. doi:10.1086/159838.
  5. „Anne's Picture of the Day: Hickson Compact Group 7“. Anne's Astronomy News. 27 декември 2012.
  6. „Hubble views a bizarre cosmic quartet“. Space Daily. 22 јуни 2015.
  7. „A fossil in the making“. ESA/Hubble Picture of the Week. Посетено на 3 јули 2014.
  8. „A members-only galaxy club“. ESA/Hubble Picture of the Week. Посетено на 10 декември 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]