Хелен Бланчард

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хелен Бланчард

Хелен Аугуста Бланчард (25 октомври 1840 , Портланд, Маин - 1922, САД) е позната по своите безбројни откритија во полето на шивачките машини. Бланчард е родена во богатото бродосопствено семејство Маин. По смртта на татко и, Бланчард се пресели во Бостон, Масачусетс каде што патентираше неколку иновации за машините за шиење.

Во 1881 година Бланчард ја основа фирмата за машини за шиење Бланчард, и продолжи да ги патентира своите иновации сè додека не умре од мозочен удар во 1916 година.