Хаплогрупа L1

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаплогрупа L1
Можно време на потекло107,600–174,300 п.н.е.[1]
Можно место на потеклоЦентрална Африка
ПредокL1-6
ПотомциL1b, L1c
Дефинирање на мутации3666, 7055, 7389, 13789, 14178, 14560[2]
Проектирана просторна дистрибуција на хаплогрупата L1 во Африка.

Хаплогрупа L1 — човечка митохондријална ДНК (mДНК) хаплогрупа. Најчест е во Централна Африка и Западна Африка. Се оддалечил од L1-6 пред околу 140.000 години (140,6+33,7
33,0
140,6+33,7
33,0
95% CI).[3] Нејзиното појавување е поврзано со раното населување на Африка од анатомски модерни луѓе за време на Еемијата, а сега најмногу се наоѓа кај африканските пигми.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Хаплогрупата L1 се наоѓа најчесто во Централна Африка и Западна Африка. Ја достигнува својата најголема фреквенција меѓу пигмеите Мбенга. Многу е веројатно дека порано бил пораспространет и бил ограничен на неговата сегашна област како резултат на миграцијата на Банту (која во голема мера е поврзана со хаплогрупата L2).[4] Хаплогрупата L1 е забележана во примероци од островските гробишта во Кулубнарти, Судан, кои датираат од ранохристијанскиот период (550–800 година од н.е.).[5] Античка Бикерова култура на индивидуа во Камино де лас Јесерас во Шпанија (Сан Фернандо де Хенарес, Мадрид;

Филогенија[уреди | уреди извор]

Карти за интерполација за хаплогрупата L1b и L1c.

L1 има две гранки, L1c и L1b (порано именуваните хаплогрупи L1d, L1k, L1a, L1f биле  рекласифицирана во хаплогрупа L0, како L0d, L0k, L0a, L0f; L1e како L5).

L1c[уреди | уреди извор]

Хаплогрупата L1c се појавила на околу 85 кв. Своите највисоки фреквенции ги достигнува во Западна и Централна Африка, особено кај народите Мбенга Пигмејците.[6] Меѓу Мбенга, го носат 100% од Ба-Кола, 97% од Ба-Бензеле и 77% од Биака.[7] Други популации во кои L1c е особено распространет ги вклучуваат луѓето Беџан (Тикар) (100%), луѓето Бака од Габон (97%) и Камерун (90%),[8] Бакоја (97%) и Ба-Бонго (82%).[6] Вообичаено, исто така, во Сао Томе (20%) и Ангола (16-24%).[9]

Филогенија:

 • L1c
  • L1c1'2'4'6
   • L1c1
    • L1c1a
     • L1c1a1
      • L1c1a1a
       • L1c1a1a1
        • L1c1a1a1a
        • L1c1a1a1b
         • L1c1a1a1b1
       • L1c1a1a2
      • L1c1a1b
     • L1c1a2
      • L1c1a2a
       • L1c1a2a1
       • L1c1a2a2
      • L1c1a2b
      • L1c1a2c
    • L1c1b'c'd
     • L1c1b
     • L1c1c'd
      • L1c1c
      • L1c1d
   • L1c2'4
    • L1c2
     • L1c2a
      • L1c2a1
       • L1c2a1a
       • L1c2a1b
      • L1c2a2
     • L1c2b
      • L1c2b1
      • L1c2b2
    • L1c4
     • L1c4a
     • L1c4b
   • L1c6
  • L1c3
   • L1c3a
    • L1c3a1
    • L1c3a1a
   • L1c3b'c
    • L1c3b
     • L1c3b1
      • L1c3b1a
      • L1c3b1b
     • L1c3b2
    • L1c3c

L1b[уреди | уреди извор]

Хаплогрупата L1b е многу понова, датирана на околу 10 кв. Често е во Западна Африка. Пронајден е и во Мозамбик (1%), Етиопија (2%), Египет (1%), долината на Нил (4%), Кунг (1%), Кејп Верде (8%), Сенегал (17-20%) %), Нигер/Нигерија (15%), Гвинеја Бисау (11%), Мароко (4-5%) и Алжир (1-2%).[10]

Филогенија:

 • L1b
  • L1b1
   • L1b1a
    • L1b1a1'4
     • L1b1a1
     • L1b1a4
    • L1b1a2
     • L1b1a2a
    • 189
     • L1b1a3
      • L1b1a3a
       • L1b1a3a1
    • L1b1a5
    • L1b1a6
    • L1b1b7

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Soares, Pedro; Luca Ermini; Noel Thomson; Maru Mormina; Teresa Rito; Arne Röhl; Antonio Salas; Stephen Oppenheimer; Vincent Macaulay; Martin B. Richards (4 Jun 2009). „Supplemental Data Correcting for Purifying Selection: An Improved Human Mitochondrial Molecular Clock“. The American Journal of Human Genetics. 84 (6): 82–93. doi:10.1016/j.ajhg.2009.05.001. PMC 2694979. PMID 19500773.
 2. van Oven, Mannis; Manfred Kayser (13 Oct 2008). „Updated comprehensive phylogenetic tree of global human mitochondrial DNA variation“. Human Mutation. 30 (2): E386–E394. doi:10.1002/humu.20921. PMID 18853457. S2CID 27566749.
 3. „Correcting for Purifying Selection: An Improved Human Mitochondrial Molecular Clock Supplementary material (p. 82)“ (PDF). 2009: 89. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-12-29. Наводот journal бара |journal= (help)
 4. Silva, Marina; Alshamali, Farida; Silva, Paula; Carrilho, Carla; Mandlate, Flávio; Jesus Trovoada, Maria; Černý, Viktor; Pereira, Luísa; Soares, Pedro (2015). „60,000 years of interactions between Central and Eastern Africa documented by major African mitochondrial haplogroup L2“. Sci. Rep. 5: 12526. Bibcode:2015NatSR...512526S. doi:10.1038/srep12526. PMC 4515592. PMID 26211407.
 5. Sirak, Kendra; Frenandes, Daniel; Novak, Mario; Van Gerven, Dennis; Pinhasi, Ron (2016). „Abstract Book of the IUAES Inter-Congress 2016 - A community divided? Revealing the community genome(s) of Medieval Kulubnarti using next- generation sequencing“. Abstract Book of the Iuaes Inter-Congress 2016. IUAES: 115.
 6. 6,0 6,1 Quintana-Murci; и др. (2008). „Maternal traces of deep common ancestry and asymmetric gene flow between Pygmy hunter–gatherers and Bantu-speaking farmers“. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 105 (5): 1596–601. Bibcode:2008PNAS..105.1596Q. doi:10.1073/pnas.0711467105. PMC 2234190. PMID 18216239.
 7. Sarah A. Tishkoff et al. 2007, History of Click-Speaking Populations of Africa Inferred from mtDNA and Y Chromosome Genetic Variation.
 8. Lluis Quintana-Murci et al. MtDNA diversity in Central Africa: from hunter-gathering to agriculturalism.
 9. Batini, Chiara et al 2006, Phylogeography of the human mitochondrial L1c haplogroup: Genetic signatures of the prehistory of Central Africa Архивирано на 24 март 2012 г.
 10. Rosa, Alexandra; и др. (2004). „MtDNA profile of West Africa Guineans: towards a better understanding of the Senegambia region“ (PDF). Annals of Human Genetics. 68 (4): 340–52. doi:10.1046/j.1529-8817.2004.00100.x. PMID 15225159. Посетено на 5 June 2017. |hdl-access= бара |hdl= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]