Ханон Морепловецот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ханон Морепловецот
НационалностКартагинец
Занимањеистражувач, веројатно крал.
Активен периодV век п.н.е.
Познат(а) попоморско истражување на западниот брег на Африка

Ханон Морепловецот (пунски: 𐤇‬𐤍‬𐤀‬, Ḥnʾ;[1] старогрчки: Ἄννων [2]) — картагински истражувач од V век п.н.е., најпознат по неговото поморско истражување на западниот брег на Африка. Единствениот извор на неговото патување е периплус преведен на грчки. Тој понекогаш бил идентификуван како крал.

Историчарите се обиделе да ги идентификуваат местата на патеката на Ханон врз основа на периплусот. Според некои современи анализи на неговиот пат, експедицијата на Ханон можела да стигне до југ до Габон; сепак, други го одведоа не подалеку од јужниот дел на Мароко.[3]

Биографија[уреди | уреди извор]

Името Ханон им било дадено на многу други Картагинци. Античките автори кои разговарале за Ханон Морепловецот не дале директни информации за да го идентификуваат точно. Некои го нарекувале крал, а други ги користеле латинските зборови dux (водач или генерал) или император (командант или император).[4] Грчкиот превод на извештајот за периплус на Ханон го именува како базилеус,[5] термин кој може да се толкува како „крал“, но најчесто се користел за високи картагински службеници.[6]

Консензусот на стипендијата го става Ханон во V век п.н.е. и го идентификува како член на аристократското семејство Магонд .[7] Законот RCC го идентификува Ханон како син на ХамилкарI.[3]

Сметка на Периплус[уреди | уреди извор]

Извештајот на Ханон, периплус ( lit. обиколување ), останува зачуван во ракописите на грчки јазик. Оригиналната верзија, напишана на пунски јазик, е изгубена. Грчкиот превод е скратен[6][8] и долг 101 ред.[8] Иако содржи противречности и очигледни грешки,[7] најверојатно е изведен од оригинален картагински текст.[7] Периплусот преживеа како „најблизок што го имаме до примерок од картагинската „книжевност“[7] и еден од ретките постоечки извештаи за античко истражување напишано од самиот истражувач.[9]

Во V век, текстот бил преведен на грчки јазик. Низ вековите, преводот бил копиран неколку пати од грчки и грчки римски службеници. Сочувани се два примерока, кои датираат од IX и XIV век.[6]

Резиме[уреди | уреди извор]

Толкувањето на патеката „Планината Камерун“.

Ова резиме е засновано на превод на Ал. N. Oikonomides.[5] Сопствените имиња се непроменети од преводот. Ги одразува ставовите на преведувачот и може да ги игнорира пошироко прифатените теории меѓу научниците.

Како што започнува работата, „ова е извештај за периплусот на Ханон, кралот на Картагинците, во либиските области на земјата надвор од Столбовите на Херакле што ги посветил во светилиштето на Кронос “.[5] Со 60 бродови и 30.000 луѓе, Ханон има намера да основа градови долж африканскиот брег. Прво основа еден град, потоа плови на некое растојание и основа пет други. [note 1] Пристигнувајќи до една река, Картагинците се среќаваат со Ликситае, пријателско номадско племе. Тие дознаваат за блиските Етиопјани, и земајќи неколку Ликситаи, повторно запловија. На малиот остров Керне е изградена уште една населба. Околу езерото Кретес и неименувана река, има дивјаци и големи диви ѕверови [note 2] соодветно. По враќањето во Керне, тие пловат појужно низ Африка, наоѓајќи Етиопјани чиј јазик дури ни толкувачите на Ликситае не го разбираат. Поминувајќи понатаму, Ханон наоѓа „огромно отворање на морето“,[5] од кое може да се забележат пожари. Во заливот наречен „Рогот на западот“, тие слетуваат на остров каде што живеат луѓе. Картагинците брзаат со страв [note 3] и стигнуваат до земји каде што има многу пламени. Таму е многу висока планина. Конечно, пристигнувајќи до заливот, „Рогот на југот“, има остров со непријателски расположени луѓе по име „Горила“ (види Ханон Морепловецот § Белешки ). Тројца од нив се убиени, нивните кожи се донесени дома во Картагина. Бидејќи останале без резерви, тие не пловат понатаму. Периплусот нагло завршува овде [8] без да се разговара за враќањето.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Шесте именувани града се, Тимијатерио (првооснованиот), Карикон Теих, Гите, Акра, Мелита и Арамбис.
 2. Двете именувани животни се нилските коњи и крокодилите.
 3. Текстот не бележи општење помеѓу Картагинците и неименуваниот народ на островот.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Huss 1985, стр. 565.
 2. „Ἄννων“. Logeion. University of Chicago. Архивирано од изворникот на November 2, 2020. Посетено на October 29, 2020.
 3. 3,0 3,1 Law 1978.
 4. Schmitz 1847.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Hanno 1977.
 6. 6,0 6,1 6,2 Lendering 2020.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Warmington 1960.
 8. 8,0 8,1 8,2 Oikonomides 1977.
 9. Cary & Warmington 1929.