Фридрих Вилхелм Мурнау

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фридрих Вилхелм Мурнау
Фридрих Мурнау

Фридрих Вилхелм Мурнау, или пак скратено Ф. В. Мурнау, (роден на 28 декември 1888 како Фридрих Вилхелм Плам во Билефелд, починал на 11 март 1931 година во Санта Барбара, Калифорнија) се смета за еден од најважните германски режисери на неми филмови . Неговата работа била под влијание на експресионизмот, неговото психолошко раководство и тогашната револуционерна камера и монтажа отворила нови можности за младите медиуми за филм. Меѓу неговите најпознати дела се Носферату - Симфонија на ужасот (1922 година), Последниот човек (1924 година), Фауст - германска народна легенда (1926 година) и Сонцето - Песна за двајца (1927 година).

Рани години[уреди | уреди извор]

До седумгодишна возраст живеел во Касел. Имал двајца браќа и две полусестри.

Кариера[уреди | уреди извор]

После Првата светска војна, Фридрих се вратил во Германија и основал студијо заедно со глумецот Конрад Веидт.

Награди[уреди | уреди извор]

Инаугурацијата на Мурнаус Стерн на булеварот на ѕвездите во Берлин со "потомците" и градоначалникот Воверајт (2012)
  • На Берлинскиот меѓународен филмски фестивал во 2003 година, Мурнау добил награди за својата филмска работа, откако неговата работа добила детална ретроспектива.
  • Во 2012 година, Мурнау бел награден со ѕвезда на булеварот на ѕвездите.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]