Фолке Рогард

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фолке Рогард (6 јули 1899 - 11 јуни 1973) бил шведски правник и официјален шаховски службеник.

Фолке се родил во Стокхолм. Тој бил потпретседател на ФИДЕ од 1947 до 1949 година. Во 1949, тој бил избран за втор претседател на ФИДЕ на местото на Александер Реб. На таа функција останал сè до 1970 година кога бил наследен од Макс Еве.

Претходник
Александер Реб
Претседател на ФИДЕ
1949–1970
Наследник
Макс Еве