Фенер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јапонски фенер означувајќи ресторан за окономијаки - вид јапонска пица.

Фенер е рачна светилка, врамена во стакло или на друг начин, во која гори свеќа, нафта или петролеј. Зборот потекнува од грчкиот збор φανάρι.

Под поимот Фенерџија се подразбира:

  • човек што палел и гасел јавни фенери во времето кога немало електрична струја, или
  • војник во колона кој бил задолжен да го носи фенерот.