Унгарски национален музеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Зградата на Националниот музеј
Будимпешта, Унгарски национален музеј

Унгарскиот национален музеј (унгарски: Magyar Nemzeti Múzeum ) е основан во 1802 и е национален музеј за историја, уметност и археологија на Унгарија, вклучувајќи ги и областите кои не се во модерните граници на Унгарија, како што е Трансилванија ; тоа не треба да се меша со збирката на меѓународната уметност на Унгарската Национална галерија . Музејот е во Будимпешта VIII во наменски изградена неокласичен објект од 1837-47 година од архитектот Михали Полак .

Историја[уреди | уреди извор]

Главното скалило

Унгарскиот национален музеј ја следи својата основа до 1802 година, кога грофот Ференц Сеченај ја постави Националната библиотека на Сечени. Ова потоа ќе се следи една година подоцна од донацијата на минерална колекција од сопругата на Сехени. Ова доведе до создавање на Унгарскиот национален музеј како музеј за општа и природна историја, а не само библиотека. Во 1807 година, националниот парламент на Унгарија ја усвоил легислативата за новата институција и побара од нацијата да му помогне да донира во музејот.

Унгарскиот парламент од 1832-1834 помогнал и со растот на музејот. Парламентот гласал за давање половина милион форинти за да помогне во изградбата на нова зграда за музејот. За ова време Унгарскиот национален историски музеј бил официјално основан под унгарскиот национален музеј. Подоцна во 1846 година, музејот се преселил на сегашната локација на VIII. Múzeum krt. 14-16. Овде музејот престојувал во неокласична стилска зграда дизајнирана од Михали Полак .

Во 1848 година Унгарскиот национален музеј одиграл голема улога во унгарската револуција . Револуцијата била делумно поттикнато со читање на 12 поени на Шандор Петефи и познатата песна Немзети дал на предните чекори на музејот. Ова му помогна на музејот да биде идентификуван како главен национален идентитет за Унгарија. Во спомен на револуцијата биле додадени две статуи во музејот. Првата е статуа на Јанош Арањ, која била претставена во 1883 година. Подоцна во 1890 година статуата се наоѓала веднаш до скалите на музејот на меморијалната таблета на Шандор Петефи. Освен тоа, Горниот дом на парламентот во текот на овој период ги одржал своите седници во Церемонијалот на музејот. Ова траело до изградбата на новата куќа на парламентот . Денес во спомен-свеченостите за Националниот ден на комеморациите од 1848 се одржуваат пред музејот.

Во 1949 година, акт му наложувал на етнографскиот и природниот дел од Унгарскиот национален музеј да се отцепи од главниот музеј, а сега е унгарски музеј за природна историја и етнографски музеј. Ова, исто така, помогнало во поставувањето на модерната Националната библиотека Сехени . Сите овие посебни музеи сѐ уште се меѓусебно поврзани и други музеи и споменици се поврзани со нив со текот на времето. Најновиот додаток бил музејот замок во Естергом, кој се приклучи во 1985 година.

Изложби[уреди | уреди извор]

Византиските емајлирани плочки од круната на мономах од 11-тиот век, кои го прикажуваат Константин IX Мономах и царица Зое ; еден од меѓународно познатите објекти во колекцијата

Унгарскиот национален музеј има седум постојани прикази. Општата историја на Унгарија е опфатена во два дела: археологијата од праисторијата до периодот Авар, завршувајќи во 804 година на првиот (основен) кат ("На исток-западната граница"), и историјата од 804 до денешно време на на првиот кат. Овој приказ покрива теми како што се возраста на Арпадите , долгата турска окупација, Трансилванија и кралска Унгарија. Посовремената и современа историја опфатена започнува со војната за независност на Ракоци, покажувајќи различни делови од неговата воена облека и разни монети. Потоа, делот за историја завршува со порастот и падот на комунистичкиот систем во Унгарија. Во друга сала на вториот кат може да се дознае за учесниците Унгарци кои го направија дваесеттиот век. Собата на првиот кат ја прикажува средновековната Унгарска коронациона мантија.

Постојаната изложба на приземјето е фокусирана на средновековни и раномодерен камени натписи и резби. Оваа изложба разгледува разни камени мошти и резби кои се направени во нив. Поголемиот дел од предметите во оваа колекција беа откриени во текот на 1960-тите и 1970-тите години, бидејќи по Втората светска војна посакуваат повеќе мошти. Финалната постојана изложба е сместена во подрумот на музејот. Ова е изложба на римски лапидари, која е колекција на древни римски камени натписи и резби.

Градба[уреди | уреди извор]

Архитект, Михали Полак (1773-1855), со надморска височина на Музејот

Зградата каде што се наоѓа Унгарскиот национален музеј е изградена помеѓу 1837-1847 година. Стилот на главната зграда бил поставен во неокласичен стил и бил додаден на други уметници во форма на статуи, слики и друга архитектура. Статуата на Портико била направена од Рафаел Монти од Милано. Една од нив е позната статуа на алегориската фигура на Унгарија, држејќи штит со унгарски грб. Од страните на оваа фигура има друга наука на едно и уметност. Освен тоа, сликите што биле на скалите и на таванот од 1875 година биле направени од Кароли Лотц и Мор Тан . Исто така има и градина која се користи првенствено за разни концерти. Тука се изведуваат различни уметници, меѓу кои Ференц Лист. Денес градината е место на фестивалот на музејот.

Сцени од филмот Евита , во кој глумеше Мадона, биле снимени на чекорите што водеа. На сцената е прикажан ковчегот на Ева Перон кој се пренесува во зградата на владата "Буенос Аирес" за да лежи во државата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Колекцијата Feleky
  • Севсо богатство
  • Список на музеи во Унгарија

Наводи[уреди | уреди извор]

Унгарска уметност
Jozsef Borsos Portrait of Kristóf Hegedűs 1844.jpg
Список на унгарски сликари
Список на унгарски скулптори
Национална галерија на Унгарија
Музеј на ликовни уметности

Надворешни врски[уреди | уреди извор]