Мор Тан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мор Тан

Мор Тан (19 јуни 1828-11 март 1899) бил унгарски сликар,брат на познатиот хемичар Карол Тан.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден во Обесче (денес Бечеј, Србија ), гимназијата ја завршил во Калоча, а во Пешта завршил филозофија и право, бил ученик на унгарскиот сликар Миклош Барабаша кој го следел бидермајеровиот стил кој бил во мода во првата половина на 19 век.

Студиите ги прекинал за да учествува во унгарската револуција (1848-1849 година) каде направил голем број на слики и скици. Но заради болести не можел да продолжи да служи во унгарската војска, па затоа решил да се занимава со сликарството сериозно. Подоцна студирал и во Италија и Виена, покрај неговата соработка со слични познати сликари во својата татковина. Тој работел во реалистичен - пред- импресионистички стил. Неговите предмети се претежно историски настани и портрети, но исто така и митолошки или фантастични теми. Тој сликал фрески кои украсуваат неколку истакнати јавни згради во Будимпешта.

Мор Тан, исто така, ја дизајнирал првата унгарска поштенска марка во 1848 година,[1] но никогаш не била употребена, бидејќи Унгарија останала дел од Австриската Империја во тоа време, по Унгарската револуција од 1848 година. Тан починал во Трст во 1899 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Visnyovszki, Gábor (1996). Stamps. Budapest: Állami Nyomda. стр. 85.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]