Трота од Салерно

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трота од Салерно била медицински лекар и писател во јужниот италијански крајбрежен град Салерно, која живеела во раните или средните децении на XII век. Нејзината слава се проширила сè до Франција и Англија во XII и XIII век.

Практична медицина според Трота[уреди | уреди извор]

Делото со кое Трота најчесто се поврзува како автор е Practica secundum Trotam („Практична медицина според Трота“), кое опфаќа различни медицински теми, од неплодност и нарушувања на менструацијата до каснување од змија и козметика.[1] Трота била познат авторитет за акушерство и позната бабица во Салерно.[2] Иако нејзините дела се познати по нивните практични информации за гинекологија и акушерство, Трота пишувала и за медицински проблеми со кои се соочуваат и мажите и жените.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Monica H. Green (2007) "Reconstructing the Oeuvre of Trota of Salerno," in La Scuola medica Salernitana: Gli autori e i testi, ed. Danielle Jacquart and Agostino Paravicini Bagliani, Edizione Nazionale 'La Scuola medica Salernitana', 1 (Florence: SISMEL/Edizioni del Galluzzo) ISBN 9788884502322, pp. 185-88 and 211-13; and Piero Cantalupo (1995). „L'inedito opuscolo di pratica terapeutica della medichessa salernitana Trota. La Practica secundum Trotam: Testo, traduzione, appendici e glossario“. Bollettino Storico di Salerno e Principato Citra. 13 (1–2): 1–104.
  2. Tuttle, Edward (Spring 1976). „THE "TROTULA" AND OLD DAME TROT: A NOTE ON THE LADY OF SALERNO“. Bulletin of the History of Medicine. 50 (1): 61–72. PMID 769876 – преку JSTOR.