Тодор Паскали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тодор Паскали
Роден 17 јуни 1936
Охрид
Починал 4 мај 2006
Охрид, Македонија Македонија
Занимање архитект и реставратор

Тодор Паскали (Охрид, 17 јуни 1936 - Охрид, 4 мај 2006) — македонски архитект и реставратор.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Паскали е роден на 17 јуни 1936 година во Охрид. Основното и средното образование Паскали го завршил во неговиот роден град Охрид. Дипломирал на Техничкиот факултет во Скопје – отсек архитектура во 1961 година. Од 1965 година па сè до своето пензионирање во 1996 година бил во служба на спомениците на културата. За него археологот Паско Кузман рекол дека со својата деноноќна посветеност, Тодор Паскали е буквално вграден во неговите дела. Паскали работел како архитект–конзерватор во Заводот за заштита на спомениците на културата, каде подоцна бил назначен како директор на оваа институција. Во областа на заштитата на културното наследство изработил и реализирал повеќе проекти. Најзначајни се:

Паскали паралелно работел на архитектонски проекти. Специфичниот спој на работни задачи влијаел врз изразот во проектирањето, односно духот на традицијата се насетува и во неговата архитектура. Негови позначајни реализации се:

Тодор Паскали е еден од главните иницијатори за основање на работилницата, односно на ателјето за уметничка резба при Заводот за заштита на спомениците на културата во Охрид во 1975 година. Првите поголеми резбарски работи ова ателје ги изработило за Свечената сала на Македонската академија на науките и уметностите. Меѓу најзначајните потфати на ателјето се реконструкцијата и возобновувањето на Кралскиот дворец во Варшава, во соработка со полски реставратори и конзерватори.

Награди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Трајановски, Љубен. „Тодор Паскали / 1936 – 2006“. Македонска архитектура. Посетено на 4 јуни 2022.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]