Темза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Темза во Лондон
Карта на течението на Темза и околината

Темза (англиски: Thames) — голема река која тече низ југот на Англија, градот Лондон и се влева во Северното Море, каде при влевањето создава естуари. Позната е како пловна река која Лондон во некои периоди од годината го прави пристаништен град.