Тамбо (објект)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Цивилизација на Инките
Општество
кечуански јазик
Сапа Инка
образование
религија
митологија
архитектура
патен систем
армија
земјоделство
кујна
Историја
Кралство Куско
Тавантинсују
шпанска колонизацијаТамбо (кечуански: tampu, "гостилница") била структура градена од Инките за административни и воени прочини. Тие биле градени покрај патиштата во Империјата и во нив се чувале залихи од секаков вид за видните личности од општеството.[1]

Постоеле различни видови на тамбоа, па така имало тамбоа кои служеле за Инки кои биле на пат и за државните „поштари“ или пренесувачи на пораки.[2]

Исто така тамвоата биле планирани населби. Архитектонските и документациските податоци укажуваат дека капацитетот на еден тамбо грубо гледано се поклопувал со проторот на една куќа за живеење.[3]

Остатоцо од стари тамбоа денес можат да се најдат насекаде низ Перу, Боливија, Чиле и Колумбија.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Provincial Power in the Inka Empire. by Terence N. D'Altroy. 1992. Smithsonian Institution. page 101 ISBN 1-56098-115-6
 2. The Wired Professor (2008). „A History of Information Highways and Byways“. Посетено на 2008-01-24.
 3. Provincial Power in the Inka Empire. by Terence N. D'Altroy. 1992. Smithsonian Institution. page 98. ISBN 1-56098-115-6
 4. Owen, Bruce (2006). „The Inka: The Lens Through Which We See the Andean Past“ (PDF). Посетено на 2008-01-24.

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

 • Adorno, Rolena. “The Depiction of Self and Other in Colonial Peru.” Art Journal, Summer 1990, Vol. 49 Issue 2, p110-19.
 • Cieza de León, Pedro de, The Incas of Pedro de Cieza de León, translated by Harriet de Onis. Norman, OK: University of Oklahoma Press, 1959.
 • Crow, John A. The Epic of Latin America (Fourth Edition). Berkeley, CA: University of California Press, 1992 (1946).
 • Diffie, Bailey W. “A Markham Contribution to the Leyenda Negra.” The Hispanic American Historical Review, Vol. 16, No. 1 (Feb., 1936), 96-103.
 • Diffie, Bailey W. Latin-American Civilization: Colonial Period. Harrisburg, PA: Stackpole and Sons, 1945.
 • Dobyns, Henry F. and Doughty, Paul L. Peru: A Cultural History. New York: Oxford University Press, 1976.
 • Mancall, Peter C. (ed.). Travel Narratives from the Age of Discovery. New York: Oxford University Press, 2006.
 • Marett, Sir Robert. Peru. New York: Praeger Publishers, 1969.
 • Prescott, William H. History of the Conquest of Mexico & History of the Conquest of Peru. New York: Cooper Square Press, 2000.