Суперокеан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Суперконтинентот Пангеа опкружен со суперокеанскиот Панталаса.

Суперокеан“ е океан што го опкружувал суперконтинентот.[1]. Поретко се дефинира како кој било океан поголем од сегашниот Тихи Океан.

Именуваните глобални суперокеани ги вклучувале Мировија, која го опкружувала суперконтинентот Родинија и Пантхаласа, кој го опкружувала суперконтинентот Пангеа. Панотија и Колумбија, заедно со копнените маси пред Колумбија (како што се Ур и Кенорленд, исто така биле опкружени со суперокеани.

Како што површинската вода непречено се движи од исток кон запад во суперокеаните, таа има тенденција да се загрее од изложување на сончева светлина така што западниот раб на океанот е потопол од источниот.

Дополнително, сезонските промени во температурата, кои би биле значително побрзи во внатрешноста на земјата, веројатно предизвикале моќни монсуни. Меѓутоа, генерално, механиката на суперокеаните не е добро разбрана.

Список на суперокеани[уреди | уреди извор]

Можни идни суперокеани[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]