Список на грчки кралици

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на сопруги на грчките кралеви. Како и сите монарси на модерна Грција, кои ја имале титулата Крал на Елините[1], така и кралиците ја имале истата титула. Следува список на грчките кралици во периодот од 1836 и 1974 година:

Кралици на Грција[уреди | уреди извор]

Династија Вителсбах (1832-1862)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Дата на раѓање Брак Сопруга од Придружничка до Смрт Сопруг
Амалија Олденгург Август
(Холштајн-Готорп)
21 декември 1818 22 ноември 1836 23 октомври 1862
отстранување на сопругот
20 мај 1875 Отон

Кралица на Елините[уреди | уреди извор]

Династија Гликсбург (1863-1924)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Дата на раѓање Брак Сопруга од Придружничка до Смрт Сопруг
Олга Константиновна Константин Николаевич
(Династија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург)
3 септември 1851 27 октомври 1867 18 март 1913
husband's assassination
18 јуни 1926 Георги I
Принцеза Софија Фридрих III
(Hohenzollern)
14 јуни 1870 27 октомври 1889 18 март 1913
husband's accession
11 јуни 1917
абдикција на кралот
22 ноември 1936 Константин I
Аспасија Манос
[2]
Петрос Манос 4 септември 1896 4 ноември 1919 25 октомври 1920
смртта на сопругот
7 август 1972 Александар
Принцеза Софија Фридрих III
(Hohenzollern)
14 јуни 1870 27 октромври 1889 19 декември 1920
враќање на престолот
27 септември 1922
абдикција на сопругот
22 ноември 1936 Константин I
Елизабета Фердинанд I
(Хоенцолерн-Зигмаринген)
12 октомври 1894 27 февруари 1921 27 септември 1922
husband's accession
25 март 1924
husband's exile
14 ноември /15 ноември 1956 Георги II

Династија Гликсбург (1935-1973)[уреди | уреди извор]

Слика Име Татко Дата на раѓање Брак Сопруга од Придружничка до Смрт Сопруг
Фредерика Ернест Август III
(Династија Хановер)
18 април 1917 9 јануари 1938 1 април 1947
husband's accession
6 март 1964
смрт на сопругот
6 февруари 1981 Павле
Ана Марија Фридрих IX (Данска)
(Династија Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Гликсбург)
30 август 1946 18 септември 1964 1 јуни 1973
укинување на монархијата
сè уште е жива Константин II

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The exception is King Otto, who was styled King of Greece. Amalia, accordingly, is the only person to hold the title Queen of Greece (rather than of the Hellenes).
  2. Aspasia and Alexander's marriage was kept secret, and Aspasia was never styled as Queen of the Hellenes. Sometime after Alexander's death she was recognized as a Princess of Greece and Denmark instead.