Разлика помеѓу преработките на „Чикашки универзитет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Основање - 1910-тите години: Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB
с (→‎Основање - 1910-тите години: Правописна исправка, replaced: 0-тиот век → 0 век using AWB)
с (→‎Основање - 1910-тите години: Правописна исправка, replaced: подршка → поддршка using AWB)
Во 1929 година петиот претседател на Универзитетот, Роберт Мајнард Хучхинс настапил на сцена. Универзитетот поминал низ многу промени за време на неговиот 24 годишен мандат. Хучхинс го отстранил универзитетскиот фудбал од Универзитетот во обид да ја потцени атлетиката наспрема академиите, ја вовел наставната програма за додипломски студии по слободна уметност позната како Заедничко срце и ја организирал Универзитетската дипломска работа во нејзините денешни четири дивизии. Во 1933 година Хучхинс предложил неуспешен план да се соединат Универзитетот во Чикаго и Северозападниот Универзитет во еден универзитет. За време на неговото раководење болниците од Чикаго Универзитетот ( денес наречени медецински центар на Чикаго Универзитетот) завршиле со градење и ги примиле своите први студенти и бил создаден Комитет за општествени размислувања.
 
Парите што биле собрани за време на 1920-тите години и финансиската подршкаподдршка од организацијата на Рокфелер му помогнале на универзитетот да опстане за време на Големата економска криза. За време на Втората Светска Војна, Универзитетот остварил значаен придонес во проектот Менхетен. Универзитетот бил местото на првата изолација на плутониум и создавањето на првата вештачка само снабдувачка нуклеарна реакција од Енрико Ферми во 1942 година.
 
Тимот од Чикаго Универзитетот што работел на создавање на првата светска само снабдувачка нуклеарна реакција направена од човек, со Енрико Ферми во првиот ред.

Прегледник