Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 10 бајти ,  пред 6 месеци
с
→‎top: Стилска исправка, replaced: античка Грција → Стара Грција using AWB
(Одбиена последната промена (од 2A02:587:CC0B:C500:C0A6:56D6:3D9F:2B2B) и ја поврати преработката 2934348 на Addbot)
с (→‎top: Стилска исправка, replaced: античка Грција → Стара Грција using AWB)
'''Пелазгите''' биле прединдоевропски народ кој живеел во јужните делови на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]]. Се смета дека [[етимологија]]та на зборот Пелазги (Полазги) е [[Словенски јазици|словенска]]{{факт}}. [[Словени]]те {{факт}} и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во [[Грција]] и [[Тесалија]], каде новодојдените агресивни [[Хелени]] во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во [[Македонија]], [[Тракија]] итн. [[Старословенски јазик|Старословенскиот збор]] за ваквото живеење на рид/планина е „по-лазеч“, т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.<ref>''Зборник „Словенско братство“, Белград, 1947 год.; стр. 696-710''</ref>
 
Во античкаСтара Грција има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, иако постојат тврдења{{факт}} дека немало Словени во тие краишта. Некои од топонимите се:
 
{{ситно2|1=
}}
 
Славистот Шафариќ вели дека следниве антички топоними во географска [[Тракија]], која ги опфаќа и македонските етнички територии се од словенско потекло:
 
{{ситно2|1=
За античката тракиско-пеонско-македонска област Стримион, се тврди дека подоцна ја населило македонското словенско племе Струмјани. Според ова, областа Стримион која носи чисто словенско име потекнува од предсловенската колонизација. Струмиен е старословенски збор и означува врело/извор, а денес истиот збор, со истото значење се употребува во полскиот јазик. Во Пиринска Македонија и денес постои реката Струма, а во Македонија градот Струмица кои влечат корен од старословенскиот збор Струмиен.
 
Античкиот историчар [[Трог Помпеј]] пишува дека Македонците потекнуваат од Пелазгите <ref>Justin. VII, 1, 3</ref>.
 
Во 450 г.п.н.е., [[Херодот]] за Пелазгите вели:
 
{{цитат|Ако се суди по останатите живи Пелазги,... каков јазик говореле Пелазгите, треба да кажам дека говореле еден варварски јазик; ако тоа е така тогаш жителите на Атика, која е пелазгиска земја, со нивното преминувањето кон Елините, примија друг јазик.<ref>Херодот I, 57-58</ref>}}
 
Античкиот елински географ [[Страбон]], вели:
 
{{цитат|Што се однесува до Пелазгите, сите докази укажуваат на тоа дека тие се еден стар народ, кој бил распространет на територијата на цел Хелас, особено меѓу Етолците во Тесалија.}}
 
Понатаму, Страбон пишува дека [[Тесалија]], меѓу устието на реката [[Пенеос]], [[Термопили]]те и планината [[Пинд]], се нарекувала Пелазгиски Аргос, оти Пелазгите ја населуваaт таа земја <ref>Страбон, стр. 221</ref>. Страбон ова го напишал во 9 век по Христа, што говори во прилог на тоа дека Пелазгите и тогаш живееле во Елада, Тесалија, Македонија итн. Од тие Пелазги-Аргaјци произлегувала македонската царска династија, почнувајќи од македонскиот цар [[Александар Први]] (Александар Трети е големиот [[Александар Македонски]]). На друго место, Страбон вели дека и [[Етолци]]те (како и Македонците) не се Елини <ref>Страбон V, 2, 4</ref>. Како Акаранците, Македонците и Етолците биле неелини, туку Пелазги, римскиот историчар [[Тит Ливиј]] пишува дека сите тие зборувале на еден ист јазик, неелински:
 
{{цитат|Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess <ref>Tit Livi, XXX, 29</ref>.}}

Прегледник