Прејди на содржината

Слобода или смрт (весник)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слобода или смрт
Насловна страница
СопственикМакедонска револуционерна организација
УредникПејо Јаворов
Основан10 февруари 1903
ЈазикБугарски
СедиштеСофија

Слобода или смрт бил хектографиран весник на Македонската револуционерна организација под уредништво на Пејо Јаворов. Весникот станал промотор на Гоце Делчев и неговата концепција за борба во текот на предвиденото востание [1]. Тој бил наменет за работниците на Организацијата и македонското население. Нелегално бил растурат во текот на три месеци од страна на организациските курири сред македонските револуционерни средини, агитирајќи дека борбата треба да се води со засилени четнички дејствија и атентати.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003

Литертура[уреди | уреди извор]

  • ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, Пейо Яворов, (Първо издание - София, 1904 година)
  • Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, Пейо Яворов

Галерија[уреди | уреди извор]