Славчо Џеков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Славчо Џеков
Роден 21 септември 1924
Раклиш
Починал 21 јануари 1999
Скопје
Националност Македонец
Занимање универзитетски професор

Славчо Џеков (Раклиш, 21 септември 1924Скопје, 21 јануари 1999) – универзитетски професор, специјалист од областа на одгледувањето на шумите и за предметот дендрологија, декан на Шумарскиот факултет од 1982 до 1984 година.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Славчо Џеков е роден на 21 септември 1924 година во с. Раклиш, Радовишко, Македонија. Гимназиското школување го започнал во Радовиш, а го завршил во Софија. Во учебната 1946/47 година се запишал на Земјоделско-шумарскиот факултет во Земун, а дипломирал на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје во 1950 година. Во 1952 година бил избран за асистент на предметот Дендрологија на Земјоделскошумарскиот факултет во Скопје. Докторирал во 1959 година на Шумарскиот факултет во Загреб на темата под наслов: „Систематски положај, географске и шумско узгојне особине домаће црне и сиве, као и одомаћене пирамидалне тополе у НР Македонији”. За доцент по предметот Дендрологија е избран во 1960 година, за вонреден професор во 1965 година, а во 1971 година за редовен професор по истиот предмет. Во периодот од 1967 до 1978 година ја изведувал и наставата по предметот Одгледување на шумите. Пензиониран бил на 1 октомври 1987 година. Починал во 1999 година.[2]

Творештво[уреди | уреди извор]

  • Дендрологја, (учебник) Скопје 1987;[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1638. ISBN 978-608-203-024-1.
  2. 2,0 2,1 Монографија 70 години Шумарски факултет