Сисенанд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Имагинарен портрет на Сизенанд од Бернардино Монтањес (масло на платно, 1856)

Сисенанд ( шпански, галисиски и португалски : Sisenando ; латински: Sisenandus </link> ) ( ок. 605 – 12 март 636) бил визиготски крал на Хиспанија, Септиманија и Галисија кој владеел од 631 до 636 година [1] Исто така познат како

Сисенанд, крал на Визиготите

основно име: основно име: Сисенанд

друго име: друго име: Сисенадус

друго име: друго име: Сисенандо

друго име: друго име: Сисинанд

друго име: друго име: Sisinanþs

Царување[уреди | уреди извор]

Сисенанд бил гувернер на Септиманија, кога благородниците се побуниле против визиготскиот крал, Суинтила, поради конфискациите на земјиштето од страна на последниот и распределбата на привилегиите меѓу благородништвото и свештенството. Сисенанд се приклучил на бунтот и го соборил Суинтила со помош на Дагоберт I, кралот на Франките, на кого готските благородници му понудиле чинија со чисто злато за возврат, тешка 500 фунти. Плочата наводно била подарок што Аетиј, римски генерал, му го дал на Торисмунд, тогашниот крал на Визиготите, во 451 година.[се бара извор]</link> По успешното соборување на Суинтила и заземањето на Сарагоса на 26 март 631 година, Сисенанд се прогласил себеси за крал. Победата на Сисенанд го претставувала и триумфот на благородништвото над обичниот народ, иако најголема корист имало свештенството, кое го искористил заморот на другите претенденти за да го засили сопственото влијание.[1]

По преземањето на тронот, тој го прогласи Суинтила, претходниот крал за тиранин поради неговите многубројни злосторства, беззаконија и акумулирање на богатство на сметка на сиромашните; ги отстранил и сите даноци на свештенството.[1]

Помеѓу 632 и 633 година, очигледно имало обид за востание во кралството, на чело со Јудила, за што сведочат само две монети од Мерида и Гранада со натпис IUDILA REX.[2] Револуцијата не успеала, а Јудила подоцна била убиена.[1]

Со цел да се добие црковна усогласеност, на 8 декември 633 година, Сисенанд го свикал IV собор во Толедо, кој изготвил граѓански и црковни закони во визиготското кралство, вклучувајќи смртна казна, екскомуникација и осуда на вечна смрт за оние што се побуниле против кралот.. Слични казни биле одобрени за оние кои сакале да се откажат од таков закон на избор.[1][3]  Меѓутоа, советот не му отстапил никакво наследно право на кралот; следниот крал би бил избран од епископите и магнатите од некој нивни.[3]

Сисенанд починал од природна смрт во градот Толедо на 12 март 636 година. Чинтила бил избран од епископите да го наследи.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „La Corte Visigoda de Toledo - Sisenando“. Fuenterrebollo Portal. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „La Corte Visigoda de Toledo - Iudilia“. Fuenterrebollo Portal.
  3. 3,0 3,1 „Concilium Toletanum quartum“. Benedictus Levita.

https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG247806

Владејачки титули
Претходник
Суинтила
Крал на Визиготите
26 March 631 – 12 March 636
Наследник
Чинтила