Сигмапрес

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сигмапрес — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје

Историјат[уреди | уреди извор]

Издавачката куќа ја основа Коста Бојаџиевски, во 1993 г.

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Седиштето на издавачката куќа „Сигмапрес“ се наоѓа на ул. „Никола Тримпаре“ 22, 1000 Скопје.

Издавачка дејност[уреди | уреди извор]

Сигмапрес е издавачка куќа специјализирана во областа на теоријата на книжевноста и филозофијата, со посебен акцент на феминистичката филозофија и литературна критика (колекција "Ф"), и на културолошките студии. Но нејзиниот каталог опфаќа и илустрирани монографии како и изданија од областа на белетристиката, есеистиката и поезијата.

Теорија на книжевноста[уреди | уреди извор]

Општествени науки / Филозофија / Феминистичка теорија / Културолошки студии[уреди | уреди извор]

Есеи[уреди | уреди извор]

Белетристика[уреди | уреди извор]

Поезија[уреди | уреди извор]

Илустрирани монографии[уреди | уреди извор]

  • Донка Барџиева, Свети Пантелејмон Нерези (2004) истото издание е објавено и на англиски
  • Јасмина Шопова, По–трагите на Ацо Шопов (2003)
  • Boris Čipan, St. Sophia, The Cathedral Chirch of the Ohrid Archbishopric: a Chronology of the Architecture (1996)
  • Борис Чипан, Света Софија, катедрален храм на охридската архиепископија: хронологија на архитектурата (1995)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Четири нови романи во издание на Сигмапрес", Окно, 04.01.2014

Надворешни врски[уреди | уреди извор]