Примо Леви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Примо Леви

Примо Леви , Торино, 31 јули 1919Торино, 11 април 1987) — италијанско-еврејски хемичар и писател. Автор е на два романи и неколку збирки со помали приказни, есеи и песни. Негови најпознати дела се Ако је ова човек (1947), опис на времето поминато во Аушвиц; и книгата Периодичен систем (1975) која Кралскиот институт на Велика Британија ја прогласил за најдобра научна книга на сите времиња.[1]

Леви во логорот Аушвиц поминал 11 месеци пред да го ослободи Црвената армија.

Иако е ослободен на 27 јануари 1945, Леви не отишол во Торино сè до 19 октомври 1945 година. По поминато одредено време во Советскиот камп за поранешни затвореници, како резултат на примирјето меѓу Италија и сојузниците, тргнал на напорно патување кон куќата на поранешните затвореници од Кралската војска на Италија во Русија. На неговото долго патување со воз кон Торино, минувал низ Полска, Белорусија, Украина, Романија, Унгарија, Австрија и Германија.

Смрт[уреди | уреди извор]

Леви умрел на 11 април 1987 кога паднал од третиот спрат од својот стан во Торино. Ели Визел тогаш рекол „Примо Леви умре во Аушвиц четириесет години порано.“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Randerson, James (2006) "Levi's memoir beats Darwin to win science book title," The Guardian, 20. 10. 2006,