Сесил Родс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сесил Родс (англ. Cecil John Rhodes) (5 јули 1853 во Бишопс Стортфорд - Кејптаун, 26 март 1902) Познат како еден од најтврдокорните британските империјалисти на неговата ера, Сесил Џон Родс ќе работат својот пат да стане еден од најбогатите луѓе во светот. Тој ја основаше британската Јужна Африка компанијата и подоцна ја напушти стипендија Родс како основа во својата меморија.

Роден е на парохискиот свештеник значи дека семејството Сесил беше на фиксен приход во Хартфордшир. Во училиште, здравјето на младите Џон Родс "почна да успеат во тоа, нешто што ќе го плакета на крајот на својот живот. По завршувањето на студиите, тој отиде во Јужна Африка да работи со својот брат со цел да се бараат удел во дијаманти полиња се експлоатирани. Во текот на наредните десет години, Сесил формираа De Beers Рударство компанија со De Beers браќа. Тоа беше околу ова време дека преморени и истакна Родс претрпе својот прв срцев удар.

До почетокот на 1880-ти, Сесил се стекна со универзитетска диплома и продолжи се борат на пазарот дијамант. Неговиот само соперник беше Barnie Barnato, кој е тој на крајот го купи до форма на De Beers Consolidated Mines, кој работеше со преседан што треба да се шири на Британската Империја колку што е можно и во други области на Јужна Африка. Преку компанијата, Сесил Џон Родс, исто така, може да формира една земја е именувана по него - Родезија, или она што е денес Замбија и Зимбабве. Тој се здоби со земјиште за неговата земја од кои се занимаваат со кралот на Ndebele.

Родс популарност се зголеми и тој на крајот стана член на парламентот во Јужна Африка. Тој беше, исто така, можат да добијат британски да се врати на формирањето на она што стана во Јужна Африка компанија, чија цел беше да се стави британските граѓани во различни, иако најдалеку распространети територии. Конечно, Ndebele возвратиле, но беа речиси збришан во војната 1893 година. Преку неговата политика, на Afrikaners се речиси беспомошни на каприците на надгледување на британскиот знаме. Сепак, сето ова беше премногу бавен случува за Сесил Џон Родс чие здравје е не полошо отколку што некогаш имале. Во обид да ја видите неговиот сон реализира пред неговата смрт, тој планира државен удар против владата Бер. Неговите обиди не успеа и тој бил отстранет од функцијата. Во неговите последни денови, тој се обиде поголема слава за Родезија, но не многу дојде на неговите планови. По неговата смрт, тој ја напушта пари во Велика Британија да се формира тајна империјалистичка општество. Но, поголемиот дел од него, тој замина на Оксфорд со цел странските студенти од САД и Германија може да присуствува на престижниот универзитет за стипендија.