Прејди на содржината

Седум цркви во Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на градовите со седумте цркви.
Седумте цркви во Азија, илустрација на стакло во катедралата во Јорк

Седумте цркви на Откровението, исто така познати ѝ како Сседумте цркви на Апокалипсата и Седумте цркви во Азија (кои се однесуваат на римската провинција Азија, а не на целиот континент), се седум големи цркви на раното христијанство, кои се споменати во Новиот завет во Книгата на Откровението од страна на Игнатиј Богоносец.

Сите седум места денеска се наоѓаат во Анадолија, Турција, и повеќе не се значајни кај христијанското население, бидејќи грчките христијани биле протерани во согласност со Лозанскиот договор. Во Откровение, на островот Патмос, Исус Христос го поучува на својот слуга Јован:

Запиши во книга, што гледаш, и испрати им го на седумте цркви: во Ефес, и во Смирна, и во Пергам, и во Тијатир, во Сард, и во Филаделфија и во Лаодикија.[1]

Под терминот цркви во овој период се однесувал на христијанските заедници кои живееле во секој град, а не само на зградата или верскиот објект во кој се собирале[2][3].

Седумте цркви биле

Кој има уво, нека чуе, што им говори Духот на црквите: „На оној, кој победува, ќе му дадам да јаде од дрвото на животот, кое што е среде Божјиот рај!.[4]

Ова го зборува Првиот и Последниот, Кој умре и оживе.[5]

„Ова го вели Оној, Кој има меч остар од двете страни.[6]

Тијатира

[уреди | уреди извор]

„Ова го зборува Божјиот Син, Кој има очи како огнен пламен, а нозете му се како сјаен бакар.[5]

„Кој победува, ќе се облече така во бели облеки и нема да го избришам неговото име од книгата на животот, но ќе го признаам неговото име пред Мојот Татко и пред Неговите ангели. Кој има уво, нека чуе, што им зборува Духот на црквите!” .[7]

Филаделфија

[уреди | уреди извор]

„ова го зборува Светиот, Вистинитиот, Кој го има Давидовиот клуч; Кој отвора, и никој не затвора! Кој затвора и никој не отвора!” .[8]

Лаодикија

[уреди | уреди извор]

„ова го зборува Амин, верниот и вистинскиот Сведок; Почетокот на Божјото создание: ги знам твоите дела, дека не си ни студен ни врел. О, кога би бил студен или врел!”[9]

  1. Цитат од Откровение 1-11 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  2. John (1994). Barbara Aland, Kurt Aland, Johannes Karavidopoulos, Carlo M. Martini, and Bruce M. Metzger (уред.). The Greek New Testament. Deutsche Bibelgesellschaft.CS1-одржување: повеќе имиња: список на уредници (link)
  3. Walter Bauer (1979). William F. Arndt, F. Wilbur Gingrich, and Frederick W. Danker (уред.). A Greek-English Lexicon of the New Testament and Other Early Christian Literature. University of Chicago Press.CS1-одржување: повеќе имиња: список на уредници (link)
  4. Цитат од Откровение 2:7 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  5. 5,0 5,1 Цитат од Откровение 2:8 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  6. Цитат од Откровение 2:12 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  7. Цитат од Откровение 3:6 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  8. Цитат од Откровение 3:7 Архивирано на 28 мај 2011 г..
  9. Цитат од Откровение 3:14 Архивирано на 28 мај 2011 г..