Алфа и Омега

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Labarum.png

Терминот Алфа и Омега доаѓа од фразата "Јас сум Алфа и Омега, почетокот и крајот, Кој е и Кој беше и Кој иде - Сèмоќниот“ (коине грчки: τὸ Α καὶ τὸ Ω), од Откровението на Апостол Јован (стихови 1:8, 21:6, и 22 : 13).[1] Своето значење се најде во фактот дека алфа (Α) и омега (Ω), односно прва и последена букви на класичната (Јонска) грчка азбука. Терминот Алфа и Омега во сооднос често се користат како христијански симбол.

Овој симбол е напишан во Апокалипса, кога многумина веруваат дека Христос, како и Отецот, е "Првиот и Последниот" (II, 8); "Алфа и Омега, Првиот и последниот, почетокот и на крајот "(сп., XXII, 13; i, 8). Климент Александриски, Тертулијан и други учени од времето на раното христијанство ја подржуваат тезата околу христијанскиот израз на оваа фраза, односно дека сè започнува со Господ и сè завршува со Господ. Оваа фраза е толкувано од многу христијани како вечното постоење на Исус (односно второто лице на Троица), и дека ќе постои вечно.

Наводи[уреди | уреди извор]